Laat ze niet winnen

Steeds meer leiders bedreigen onze vrijheid…

Sterker nog, ze schenden de mensenrechten. Dat gebeurt ver weg én dichtbij: in Turkije, Hongarije en Polen. En in Amerika, een land dat de vrijheid hoog in het vaandel heeft staan. Wat ze vandaag bedenken, kunnen ze morgen uitvoeren. Soms zonder dat je het doorhebt. En soms op een gruwelijke manier.

Samen kunnen wij er iets tegen  doen. Doe je mee?

Poetin, Rusland

Journalisten, mensenrechtenactivisten, advocaten, kunstenaars: iedereen die er een andere mening dan de regering-Poetin op nahoudt, wordt in Rusland tegengewerkt. Wetten maken het mogelijk om critici van het regime te beboeten voor ‘laster’, ‘smaad’ of ‘hoogverraad’. Demonstreren is praktisch onmogelijk. Ook ‘homopropaganda’ (lees: hand-in-handlopen) is verboden. Met de nieuwe internetwet kunnen kritische websites worden geblokkeerd. En mensenrechtenorganisaties wordt het werken uiterst lastig tot onmogelijk gemaakt.

Samen kunnen wij er iets tegen doen. Doe je mee?

President Duterte van de Filipijnen

Duterte, Filipijnen

Voor de Filipijnse president Duterte lijken mensenrechten niet te bestaan. De politie krijgt van hogerhand opdracht om mogelijke drugsmisdadigers op straat dood te schieten. Een rechter komt er simpelweg niet aan te pas. De laatste maanden is er een enorme toename van deze executies geweest. De politie laat huurmoordenaars het vuile werk opknappen. En agenten ontvangen smeergeld en vervalsen bewijsmateriaal. Sinds Duterte in 2016 aantrad, zijn duizenden mensen vermoord.

Samen kunnen wij er iets tegen doen. Doe je mee?

Maduro , Venezuela

In Venezuela ligt de vrije meningsuiting zwaar onder vuur. Al maandenlang is een heksenjacht gaande op critici van de regering-Maduro. Oppositieleden zijn gevangengezet. De hoofdaanklager is afgezet en door een vertrouweling van president Maduro vervangen. De onafhankelijke rechtspraak is hierdoor aangetast. Tegen demonstranten wordt met buitensporig geweld opgetreden. Meer dan honderd mensen werden al gedood en meer dan 1.400 mensen raakten gewond. Zo proberen de autoriteiten de protesten tegen president Maduro een halt toe te roepen.

Samen kunnen wij er iets tegen doen. Doe je mee?

Assad, Syrië

In Syrië woedt een oorlog die naar schatting al zo’n 400.000 levens heeft geëist. De helft van de Syriërs is het land ontvlucht vanwege de voortdurende bombardementen. Zowel het regeringsleger als gewapende groeperingen maken zich schuldig aan mensenrechtenschendingen. Tegenstanders van de regering worden op meedogenloze wijze uit de weg geruimd. Zo werden tussen 2011 en 2015 circa 13.000 mannen opgehangen in één gevangenis. Voordat de executies werden uitgevoerd, zijn de gevangenen zwaar gemarteld. Het gaat om ‘politieke gevangenen’, mensen die zich verzetten tegen het bewind van Assad.

Samen kunnen wij er iets tegen doen. Doe je mee?

Laat ze niet winnen

Word nu lid van Amnesty
De Hongaarse premier Orbán wil het land voor onbepaalde tijd per decreet regeren

Orbán, Hongarije

In Hongarije worden organisaties belemmerd om op te komen voor de rechten van bijvoorbeeld vluchtelingen, LHBT’s, Roma, daklozen en mensen met een beperking. Dit is het gevolg van een nieuwe wet van de regering Orbán die haar pijlen richt op organisaties die zich inzetten voor rechten van mensen. Deze ngo’s worden geïntimideerd en hun activiteiten worden ondermijnd. Overtreding van de wet kan tot sluiting leiden. Ook de media worden aangepakt. De regering koopt kritische kranten en televisiezenders op, en vormt ze om tot spreekbuis.

Samen kunnen wij er iets tegen doen. Doe je mee?

Kim Jong-un, Noord-Korea

In Noord-Korea regeert Kim Jong-un met keiharde hand. Honderdduizenden mensen – onder wie kinderen – zitten onder erbarmelijke omstandigheden opgesloten in kampen en gevangenissen. Vaak is de enige reden daarvoor dat ze familie zijn van iemand die zich schuldig zou hebben gemaakt aan een ‘ernstig politiek misdrijf’. Het regime controleert het dagelijks leven van zijn onderdanen, waardoor het volledig grip heeft op alle communicatie en informatie. Zo wordt de bevolking onwetend gehouden en wordt voorkomen dat grootschalige schendingen van mensenrechten in Noord-Korea naar buiten komen.

Samen kunnen wij er iets tegen doen. Doe je mee?

Trump, Verenigde Staten

In opdracht van de Amerikaanse president Trump is er een inreisverbod voor mensen uit de moslimlanden Iran, Libië, Syrië, Somalië, Sudan en Jemen. Dit is een regelrechte schending van het recht op godsdienstvrijheid. Als er een muur komt tussen Amerika en Mexico, is dat een grove schending van de rechten van tienduizenden vluchtelingen voor wie het gevaar thuis zo groot is dat ze geen andere keuze hebben dan vluchten. Ze worden in handen gedreven van mensensmokkelaars die hen afpersen of gewelddadig behandelen. En het decreet dat het transgenders moeilijk maakt voor het leger te werken, illustreert dat Trumps beleid gelijkheid onder druk zet.

Samen kunnen wij er iets tegen doen. Doe je mee?

© Hollandse Hoogte

Meer leiders…

Er zijn veel meer landen waar de leiders de mensenrechten met voeten treden. Ga voor een A-Z overzicht naar onze landenpagina.

A-Z van landen

Wat doen we eraan?

Amnesty helpt slachtoffers wereldwijd. We onderzoeken de schendingen van hun rechten en brengen de buitenwereld op de hoogte. Met rapporten, lobby, acties en campagnes oefenen we voortdurend druk uit op machthebbers die onze vrijheid bedreigen. Dit kunnen we alleen samen.

Want: hoe meer leden, hoe groter de druk op machthebbers, hoe meer resultaat. Doodvonnissen worden omgezet, discriminerende wetten worden aangepast, marteling stopt, daders worden berecht.

Je kunt natuurlijk kijken hoe anderen iets doen. Of je doet ook mee. Ieder lid telt.

Word lid Waarom lid worden?

 

© Amnesty International

De Amnesty-kaars

De Amnesty-kaars symboliseert onze strijd tegen onrecht, onze volharding om nooit op te geven. Om altijd hoop te houden op een rechtvaardige wereld waarin iedereen gelijke rechten heeft en in vrijheid kan leven. Het is beter een kaars aan te steken dan de duisternis te vervloeken.

Steeds meer leiders bedreigen de mensenrechten...

Samen kunnen wij er iets tegen  doen.

Ja, ik word lid