Hoeveel weet jij over mensenrechten ten tijde van een pandemie?

Weet jij wat regeringen wel en niet mogen doen in tijden van de coronapandemie? In hoeverre mogen rechten worden ingeperkt ten behoeve van de volksgezondheid? Ontdek hoeveel jij weet aan de hand van acht vragen.

Correct! Wrong!

Vietnam, Hongarije, Rusland, en helaas nog veel meer landen namen maatregelen waardoor mensen die zich kritisch uitlaten over de corona-aanpak een boete of gevangenisstraf kunnen krijgen als ze zogenaamd ‘nepnieuws’ verspreiden. Een gevaarlijke situatie voor de persvrijheid.

Correct! Wrong!

Iran heeft naar verluidt zijn 85.000 mensen vrijgelaten, van wie 10.000 mensen gratie krijgen. De meeste gewetensgevangenen, die sowieso niet opgepakt hadden mogen worden, zitten echter nog vast. Ten onrechte.

Correct! Wrong!

Iedereen heeft recht op betrouwbare informatie. Daarom is het zo belangrijk dat onafhankelijke journalisten de ruimte krijgen om mensen goed en eerlijk te informeren. Dat is zeker belangrijk tijdens de coronapandemie.

Correct! Wrong!

Tijdens een noodtoestand mogen sommige vrijheden worden opgeschort, bijvoorbeeld het recht om te demonstreren of het recht op onderwijs. Het moeten wel tijdelijke en strikt noodzakelijke maatregelen zijn en er mogen niet meer rechten worden ingeperkt dan nodig is om de coronacrisis aan te pakken.

Correct! Wrong!

Ongelooflijk maar waar. De Filipijnse president gaf op nationale televisie politieagenten en militairen de opdracht om mensen dood te schieten ‘als ze problemen veroorzaken’ en zich niet aan de quarantaineregels houden.

Correct! Wrong!

De Tsjetsjeense president dreigde op Instagram een Russische journalist te doden omdat ze ‘valse informatie’ had verspreid. Ze schreef een kritisch artikel over de corona-aanpak van de president.

Correct! Wrong!

Je hebt het recht om je mening te uiten én om informatie te zoeken. Want daarmee kan je jouw mening vormen en weet je wat je tijdens de coronacrisis wel en niet moet doen.

Correct! Wrong!

Althans dat vindt Amnesty. Vrijwilligheid is essentieel bij het voorstel om een app te gebruiken om het coronavirus te bestrijden. Dat betekent ook dat het belonen of bestraffen van het appgebruik moet worden verboden. Het mag niet gebeuren dat mensen die de app niet gebruiken niet naar bijvoorbeeld de bibliotheek mogen of niet met de bus mogen reizen. Dat is discriminatie en géén vrije keuze.

Hoeveel weet jij over mensenrechten ten tijden van een pandemie?

Je had er niet heel veel goed.. Het is ook best lastig hoor. Wij zijn er in ieder geval om ervoor te zorgen dat jouw rechten, ook nú, goed bewaakt worden. Blijf op de hoogte van wat er gebeurt, doe mee aan onze acties en steun ons in de strijd voor mensenrechten!

Je weet behoorlijk goed wat jouw rechten zijn ten tijde van corona. Maar niet alles wat er nu gebeurt is je helemaal bij gebleven. Dat is ook niet erg. Daar zijn wij voor. Wij waken over jouw rechten, en die van iedereen over de hele wereld. Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze laatste acties. En zorg er daarmee voor dat jij de volgende keer 100 procent scoort op deze quiz!

Wow, een echte expert! We hebben je niet veel te leren. Super goed dat je je bewust blijft van de rechten die we ook nú hebben. Blijf op de hoogte van onze acties in deze tijden. En als je toch zo lekker bezig bent, word dan ook lid van Amnesty en strijd samen met ons voor de rechten waar jij alles van weet!

Kom in actie voor mensenrechten. Juist nú.

Formulier is verlopen.