Mensenrechtenencyclopedie
© Flickr.com/CC/ valerieroybal

Movies that Matter, films over mensenrechten

Movies that Matter is een Nederlands filmfestival voor films over mensenrechten en menselijke waardigheid. Het bestaat sinds 1995.

Het Movies that Matter-filmfestival vertoont zowel documentaires als speelfilms. In discussies en talkshows naar aanleiding van de films wisselen filmmakers, mensenrechtenactivisten en het publiek van gedachten. Het festival wordt georganiseerd door de stichting Movies that Matter, als opvolger van het Amnesty International Filmfestival. Vaste onderdelen zijn onder meer Camera Justitia, een programma met films over internationaal recht en berechting, en A Matter Of Act, een programma rond films over mensenrechtenverdedigers.

Het filmfestival heeft als centrale locaties het Filmhuis en Theater aan het Spui in Den Haag. Daarnaast is er door het jaar heen een landelijk programma, Movies that Matter On Tour, waar meestal op maandelijkse basis films worden vertoond in Nederlandse theaters.

Expertisecentrum

Stichting Movies that Matter is ook een internationaal expertisecentrum, dat advies geeft en helpt filmprogramma’s te organiseren in onder meer ontwikkelingslanden. In Nederland heeft de stichting een educatief programma dat jaarlijks zo’n 80.000 leerlingen uit diverse takken van onderwijs bereikt.

Een Engelstalige gids voor het organiseren van een mensenrechtenfilmfestival staat hier.

Meer over dit onderwerp