Nikolai Makhalichev is in Rusland aangeklaagd omdat hij Jehova's getuige is
© privéfoto

Wit-Rusland laat Russische Jehova’s getuige vrij

Wit-Rusland laat Russische Jehova’s getuige vrij

Wit-Rusland levert de Russische Jehova’s getuige Nikolai Makhalichev niet uit aan Rusland. De openbaar aanklager besloot op 7 april het verzoek om uitlevering van de Russische autoriteiten niet in te willigen, zo bleek onlangs. Makhalichev werd onmiddellijk vrijgelaten.

Nikolai Makhalichev werd op 21 februari opgepakt in Wit-Rusland. Reden voor zijn arrestatie was dat hij in Rusland wordt aangeklaagd voor ‘extremisme’. Die aanklacht is onterecht: het enige wat hij deed is gebruikmaken van zijn recht op vrijheid van religie. Hij wacht nu op de beslissing over zijn asielaanvraag in Wit-Rusland.

Vaker vervolgd vanwege geloof

Jehova’s getuigen worden in Rusland vaker voor hun geloof vervolgd. Begin 2019 werd de uit Denemarken afkomstige Jehova’s getuige Dennis Christensen veroordeeld vanwege zijn godsdienstige overtuiging. Hij werd voor 6 jaar naar een strafkamp gestuurd.

Het Russische Hooggerechtshof bepaalde in april 2017 dat alle organisaties van Jehova’s getuigen opgeheven moeten worden en dat hun bezittingen in beslag moeten worden genomen. Er zijn naar schatting 175.000 Jehova’s getuigen in Rusland, van wie tientallen in de gevangenis zitten of huisarrest hebben gekregen.