VS moet verantwoording afleggen voor burgerdoden bij drone-aanval Afghanistan
© AFP via Getty Images

VS moeten verantwoording afleggen voor burgerdoden bij drone-aanval Afghanistan

VS moeten verantwoording afleggen voor burgerdoden bij drone-aanval Afghanistan

Bij een Amerikaanse drone-aanval in Kabul op 29 augustus 2021 kwamen zeker negen Afghaanse burgers om, onder wie jonge kinderen. Amnesty International USA roept op tot een onafhankelijk onderzoek naar de aanval.

‘Nabestaanden worden vandaag wakker in Afghanistan met de onvoorstelbare pijn van het verlies van hun dierbaren, zonder dat diegenen die de aanval uitvoerden verantwoording moeten afleggen’, zegt Paul O’Brien van Amnesty USA. ‘De Verenigde Staten doodden al jarenlang ongestraft burgers in Afghanistan, Pakistan, Syrië en Somalië in de ‘oorlog tegen terrorisme’. De VS moeten de doden identificeren, hun eigen daden erkennen, hier onderzoek naar doen en de nabestaanden compenseren.’

‘Gewetenloos’

Al twee decennia lang voeren de Verenigde Staten aanvallen uit zonder verantwoording af te leggen voor de burgerdoden die bij deze acties vielen in Afghanistan en andere landen. ‘Het is gewetenloos dat de regering-Biden deze luchtaanvallen, waar een zweem van geheimhouding omheen hangt, voortzet’, zegt O’Brien. ‘Deze aanval laat zien hoe de toekomstige betrokkenheid van de VS bij Afghanistan zal zijn als de regering-Biden doorgaat met een programma voor terrorismebestrijding dat bescherming van burgers niet als prioriteit heeft.’

Onderzoek nodig

Amnesty USA roept op tot een geloofwaardig en transparant onderzoek naar de drone-aanval op 29 augustus 2021. Ook moet de VS met een oplossing komen voor de burgerslachtoffers als gevolg van Amerikaanse militaire operaties, onder meer door herstelbetalingen en rehabilitatie. En Amnesty dringt er bij de Verenigde Staten op aan om zich in de toekomst te houden aan het internationale recht, aangezien de regering-Biden naar verluidt een beleid wil uitvoeren waarbij aanvallen zoals met drones buiten een gewapend conflict worden uitgevoerd. De kans op burgerdoden is hierbij bijzonder groot.

Achtergrond

Amnesty International veroordeelde al eerder drone-aanvallen waarbij veel burgerslachtoffers vielen, zoals in september 2019 toen bij een vergeldingsactie boeren werden gedood na een zelfmoordactie bij een ziekenhuis in Afghanistan.

In 2015 vroeg Amnesty het Amerikaanse Congres een onderzoek te starten naar de drone-aanvallen die ten tijde van de regering Obama werden uitgevoerd. Ook in Pakistan voerden de VS onwettige drone-aanvallen uit.