De acht slachtoffers die omkwamen tijdens protesten tegen watertekort in Khuzestan, Iran, juli 2021
© Private

Veiligheidstroepen Iran gebruiken bruut geweld tegen vreedzame demonstranten

Veiligheidstroepen Iran gebruiken bruut geweld tegen vreedzame demonstranten

Iraanse veiligheidstroepen gebruiken onwettig geweld en massale arrestaties om overwegend vreedzame protesten op verschillende locaties in het land neer te slaan. Activisten, demonstranten en omstanders, onder wie kinderen, zijn onderworpen aan gedwongen verdwijningen, martelingen en andere vormen van mishandeling.

Op foto’s en videobeelden die op sociale media rondgaan, is te zien dat veiligheidstroepen op 7 augustus 2021 in de stad Naqadeh met hagel schoten ​​op vreedzame demonstranten van de Koerdische minderheid in Iran. Daarbij raakten tientallen mensen gewond. Getuigen vertelden Amnesty International dat de meeste gewonden afzien van een ziekenhuisbehandeling uit angst voor arrestatie, marteling en andere vormen van mishandeling.

Veiligheidstroepen brengen ernstig letsel toe

‘De Iraanse autoriteiten hebben hun veiligheidstroepen opnieuw de vrije hand gegeven om demonstranten ernstig lichamelijk letsel toe te brengen’, zegt Diana Eltahawy van Amnesty International. ‘Zo willen ze grip houden op de macht en critici het zwijgen opleggen. Het feit dat de gewonden hun gezondheid op het spel zetten door medische zorg te mijden uit angst voor arrestatie, spreekt boekdelen over de marteling en andere vormen van mishandeling van gearresteerde demonstranten.’

Internationale gemeenschap moet actie ondernemen

‘Het is hoog tijd dat de internationale gemeenschap actie onderneemt tegen het dodelijke geweld en de straffeloosheid, onder meer door steun te verlenen aan een onderzoek door de VN-Mensenrechtenraad. Daarmee kan bewijs verzameld worden van misdrijven volgens internationaal recht en worden onafhankelijke strafrechtelijke procedures vergemakkelijkt’, zegt Eltahawy.

Protest breidt zich uit

Om de protesten in Naqadeh op 7 augustus uiteen te slaan, vuurden veiligheidstroepen ook traangas af en werden vreedzame demonstranten met wapenstokken geslagen. Het harde politieoptreden in Naqadeh komt weken nadat Iraanse veiligheidstroepen onwettig geweld gebruikten om de overwegend vreedzame protesten in de zuidelijke provincie Khuzestan neer te slaan.

De protesten breidden zich uit naar de provincie Lorestan, waarbij ten minste elf demonstranten en omstanders, onder wie een tiener, om het leven kwamen en velen gewond raakten. In een arme buitenwijk aan de rand van de stad Kermanshah werden veel mensen gearresteerd als reactie op een demonstratie op 26 juli 2021 waarmee solidariteit werd betuigd met de demonstranten in Khuzestan.

Amnesty’s oproep

‘De Iraanse autoriteiten moeten onmiddellijk een einde maken aan de aanhoudende golf van willekeurige arrestaties en detenties. Alle gevangenen die uitsluitend worden vastgehouden voor het vreedzaam uitoefenen van hun recht op vrijheid van meningsuiting en het recht om vreedzaam te demonstreren, moeten worden vrijgelaten. Bovendien moeten alle gevangenen beschermd worden tegen marteling en andere vormen van mishandeling’, zegt Diana Eltahawy.

 

Lees hier het volledige Engelse nieuwsbericht.