Palestijnse sympathisanten tijdens betogingen gelijktijdig aan de hoorzitting bij het Internationaal Gerechtshof (ICJ) over een genocide-aanklacht van Zuid-Afrika tegen Israel. Belangstellenden spreken zich uit voor de Palestijnse, dan wel voor de Israelische zaak.
© ANP Robin Utrecht

Uitspraak Internationaal Gerechtshof: Israël moet alles doen om genocide in Gaza te voorkomen

Vandaag oordeelde het Internationaal Gerechtshof (ICJ) dat Israël er alles aan moet doen om genocide tegen Palestijnen in Gaza te voorkomen. Zo luidt het tussenvonnis in de genocidezaak die Zuid-Afrika tegen Israël aanspant.

Zes voorlopige maatregelen

De uitspraak van het ICJ beval zes voorlopige maatregelen. Deze maatregelen gaan niet alleen over het voorkomen en bestraffen van genocide, maar ook over het zorgen voor humanitaire hulp aan burgers in Gaza. Ook riep het hof Hamas op om alle Israëlische gijzelaars vrij te laten.

Van cruciaal belang is dat het Hof Israël ook opdroeg om bewijs van genocide te bewaren. Israël moet binnen een maand verslag uitbrengen aan het Hof van alle genomen maatregelen.

Duidelijk signaal

‘Het besluit van vandaag herinnert ons aan de cruciale rol van het internationaal recht bij het voorkomen van genocide en het beschermen van alle slachtoffers van gruweldaden. Het is een duidelijk signaal dat de wereld niet stilzwijgend toekijkt hoe Israël een meedogenloze militaire campagne voert om de bevolking van de Gazastrook uit te roeien en dood, verschrikking en leed op ongekende schaal te zaaien onder Palestijnen,’ zegt Agnès Callamard, secretaris-generaal van Amnesty International.

Een onmiddellijk staakt-het-vuren door alle partijen blijft essentieel en is, hoewel niet bevolen door het Hof, de meest effectieve voorwaarde om de voorlopige maatregelen uit te voeren en een einde te maken aan ongekend burgerleed.

Verplichting om genocide te voorkomen

‘Alle staten hebben een duidelijke plicht om ervoor te zorgen dat de maatregelen opgelegd door het ICJ worden geïmplementeerd. Wereldleiders uit de VS, het VK, Duitsland en andere EU-landen moeten hun respect tonen voor de wettelijk bindende uitspraak van het Hof en alles doen wat in hun macht ligt om hun verplichting om genocide te voorkomen na te komen. Doen ze dat niet, dan zou dat een zware klap zijn voor de geloofwaardigheid van en het vertrouwen in de internationale rechtsorde.’

Schokkend hoog dodental

Amnesty International heeft gewaarschuwd voor het risico van genocide in Gaza vanwege het schokkend hoge dodental onder Palestijnen, de wijdverspreide verwoesting veroorzaakt door Israëls bombardementen en het opzettelijk tegenhouden van humanitaire hulp.

Oproep Amnesty International

Amnesty International roept Israël, Hamas en andere gewapende Palestijnse groeperingen op om onmiddellijk alle militaire operaties in Gaza op te schorten. Israël moet zijn illegale en onmenselijke beleg opheffen. Ook moet Israël ongehinderd en onvoorwaardelijk humanitaire hulp toestaan aan de Palestijnen. We dringen er bij Hamas en andere gewapende Palestijnse groeperingen op aan om alle overgebleven burgergijzelaars vrij te laten.

Roep op tot een staakt-het-vuren. Teken hier de petitie.

Meer over dit onderwerp