Op 25 april 2022 is Osman Kavala tot een levenslange gevangenisstraf veroordeeld naar verluid vanwege ‘een poging om met geweld de regering af te zetten’.
© Kerem Uzel/NARPHOTOS

Turkije: na onverwachte vrijspraak Kavala opnieuw opgepakt

Amnesty is verheugd over de vrijspraak van alle negen verdachten, onder wie Osman Kavala, die terechtstonden voor hun vermeende aandeel in de Gezipark-protesten. In 2013 braken in Istanbul hevige protesten uit vanwege bouwplannen in het Gezipark, een van de weinige stukken groen in de Turkse stad. Later mondden die uit in een golf van protest in het hele land tegen het beleid van de toenmalige premier en huidige president Erdoğan. Gevreesd werd dat een aantal verdachten levenslang zouden krijgen.

Update 19 februari: Osman Kavala werd gisteren een paar uur na zijn vrijspraak, en voordat hij zijn familie weer in de armen kon sluiten, opnieuw opgepakt op grond van nieuwe aanklachten. Hij wordt beschuldigd van betrokkenheid bij de mislukte couppoging van 2016. ‘Dit besluit riekt naar opzettelijke wreedheid’, zegt Amnesty’s Turkije-expert Milena Buyum. De aanklachten moeten onmiddellijk worden ingetrokken en hij moet worden vrijgelaten. De heksenjacht op hem moet stoppen.

De Turkse autoriteiten stelden de Gezipark-protesten voor als een vanuit het buitenland georkestreerde operatie om Turkije te beschadigen. Tijdens de demonstraties raakten ten minste achtduizend mensen gewond en werden zeker vijf mensen gedood. Duizenden verdwenen achter de tralies.

Osman Kavala

Osman Kavala, de voormalige directeur van de culturele organisatie Anadolu Kültür, werd ervan verdacht dat hij de protesten had gefinancierd. Hij zat sinds 1 november 2017 in voorlopige hechtenis. Kavala en vijftien anderen werden beschuldigd van het ‘gebruik van dwang en geweld in een poging de regering ten val te brengen of in haar werk te belemmeren’.

Eis was levenslang

Eerder deze maand vroeg een officier van justitie een levenslange gevangenisstraf voor Osman Kavala, Yiğit Aksakoğlu en Mücella Yapıcı voor een ‘poging om de regering omver te werpen’. Voor zes anderen werden in dezelfde zaak gevangenisstraffen van tussen de 15 en 20 jaar gevraagd.

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens oordeelde op 10 december 2019 dat Osman Kavala  sinds november 2017 willekeurig wordt vastgehouden en direct moest worden vrijgelaten.