Hakeem Ali al-Araibi uit Bahrein bij de rechtbank in Bangkok, Thailand waar zijn uitlevering naar Bahrein werd behandeld
© Anusak Laowilas/NurPhoto

Thailand: voetballer Al-Araibi niet uitgezet naar Bahrein

Thailand: voetballer Al-Araibi niet uitgezet naar Bahrein

De Thaise autoriteiten zullen voetballer Hakeem al-Araibi niet uitzetten naar Bahrein, waar hij gevaar loopt op onterechte gevangenname en marteling.

Al-Araibi zat meer dan twee maanden gevangen in een Thaise cel. Hij reisde eind 2018 met Australische reisdocumenten naar Thailand, waar hij meteen bij aankomst werd gearresteerd op basis van een onjuist Interpolbericht. Bahrein vroeg om zijn uitlevering. Hij is daar ten onrechte veroordeeld tot 10 jaar gevangenisstraf. Volgens internationaal recht is refoulement – het terugzenden van vluchtelingen naar hun land van herkomst als zij daar vervolging te vrezen hebben – verboden. Ook Thailand heeft zich hieraan gebonden. Door Al-Araibi niet naar Bahrein uit te zetten, respecteert het land het internationaal recht.

Achtergrond

Hakeem Ali al-Araibi is een ex-international van het Bahreinse nationale voetbalelftal en voetbalt nu in Australië. Hij liet zich kritisch uit over de autoriteiten nadat hij in november 2012 was opgepakt en werd gemarteld. Hij vluchtte naar Australië, waar hij in 2017 asiel kreeg.

In 2014 werd Al-Araibi bij verstek tot 10 jaar gevangenisstraf veroordeeld omdat hij een politiebureau zou hebben aangevallen. Op het moment van die aanval speelde hij in het buitenland een wedstrijd die op televisie werd uitgezonden. Zijn broer zit voor dezelfde aanval in de gevangenis.

Amnesty International voerde actie voor de vrijlating van Al-Arabibi. Meer dan 135.000 actievoerders sloten zich daarbij aan.