Journalist Truong Duy Nhat uit Vietnam wilde in Thailand asiel aanvragen maar werd ontvoerd
© AFP/Getty Images

Thailand: onderzoek ontvoering Vietnamese journalist

De Thaise autoriteiten moeten een onderzoek instellen naar de ontvoering van journalist Truong Duy Nhat. De voormalige gewetensgevangene uit Vietnam reisde in januari naar Thailand om daar asiel aan te vragen.

Sinds 26 januari 2019 is niets meer van Truong Duy Nhat vernomen. Verschillende bronnen uit de Vietnamese gemeenschap in ballingschap en zijn collega’s van Radio Free Asia, waarvoor Nhat werkte, bevestigen dat hij naar de Thaise hoofdstad Bangkok was vertrokken. ‘De Thaise autoriteiten moeten deze betrouwbare informatie over Nhats ontvoering onmiddellijk onderzoeken’ zegt Minar Pimple van Amnesty International. ‘Al eerder ontvoerden Vietnamese veiligheidstroepen bannelingen en vluchtelingen vanuit Thailand en andere landen. Het risico is groot dat Truong Duy Nhat wordt mishandeld of gemarteld als hij inderdaad is ontvoerd.’

Gevangen vanwege ‘propaganda’

De Vietnamese autoriteiten hadden het al eerder op Truong Duy Nhat gemunt. Van 2013 tot 2015 zat hij gevangen vanwege ‘propaganda tegen de staat’. Na zijn vrijlating zette Nhat zijn werk als onafhankelijk journalist voort. In december 2018 ontving hij berichten dat hij opnieuw gearresteerd zou worden. Er verscheen meer politie rond zijn huis.

Ontvoerd in winkelcentrum

Begin 2019 reisde Nhat naar Thailand, waar hij op 25 januari een asielverzoek indiende bij het kantoor van de VN-Hoge Commissaris voor Vluchtelingen (UNHCR) in Bangkok. Naar familieleden stuurde hij foto’s waarop hij bij de ingang van het UNHCR-kantoor staat. Daarna is niets meer van hem vernomen.

Volgens berichten in de media is Truong Duy Nhat door onbekende mannen op 26 januari opgepakt in een winkelcentrum. Onafhankelijke, betrouwbare bronnen hebben dit tegenover Amnesty bevestigd. Die bronnen willen voor hun eigen veiligheid anoniem blijven. De Vietnamese autoriteiten doen er het zwijgen toe.