Demonstraties in Thailand

Thailand: meer vreedzame demonstranten gearresteerd en aangeklaagd

Thailand: meer vreedzame demonstranten gearresteerd en aangeklaagd

In Thailand zijn tijdens demonstraties voor meer democratie opnieuw demonstranten opgepakt een aangeklaagd.

Na de arrestatie van acht activisten zegt Ming Yu Hah van Amnesty International: ‘De Thaise autoriteiten misbruiken de wet om mensen die vreedzaam kritiek uiten op de regering het zwijgen op te leggen. Ze worden beschuldigd van opruiing. Deze aanklacht is duidelijk bedoeld om mensen te intimideren. Vrijheid van meningsuiting en de vrijheid om te demonstreren zijn mensenrechten die gerespecteerd moeten worden. De autoriteiten moeten de aanklachten tegen de demonstranten intrekken.’

Opgepakt vanwege vreedzaam protest

De demonstranten eisen democratische hervormingen. De acht mensen die op 20 augustus werden opgepakt namen deel aan protesten op 18 juli 2020. Daarbij riepen ze de regering op om het parlement te ontbinden, de grondwet te hervormen en om een einde te maken aan het lastigvallen van mensen die kritiek uiten op de regering en de koning.

De opgepakte demonstranten kunnen tot 7 jaar gevangenisstraf worden veroordeeld.

Grootste protesten sinds leger macht greep

Sinds op 26 maart 2020 een noodmaatregel van kracht werd, arresteren wetshandhavers steeds vaker mensen die deelnamen aan vreedzame protesten en klagen hen aan voor strafbare feiten. Ook worden demonstranten steeds vaker lastiggevallen en geïntimideerd door politieagenten. Het zijn de grootste protesten sinds het leger in 2014 de macht greep.