In Bangkok protesteerden op dinsdag 17 augustus mensen tegen het politiegeweld tegen demonstranten op maandag. Zij dragen foto's van het geweld mee en vragen om het aftreden van de Thaise premier.
© EPA/NARONG SANGNAK

Thailand: dringend onderzoek nodig na schieten met scherp op demonstrerende kinderen

De Thaise autoriteiten moeten dringend onderzoek doen naar het neerschieten van demonstranten in Bangkok, waarbij één kind in kritieke toestand is geraakt. Amnesty International zegt dat na vast te hebben gesteld dat maandag drie kinderen gewond raakten doordat de politie met scherp schoot tijdens een demonstratie bij een politiebureau.

De moeder van een 15-jarige demonstrant vertelde Amnesty dat haar zoon in coma ligt en dat een kogel in zijn schedel is blijven zitten. Amnesty stelde vast dat een andere demonstrant, van 14 jaar, een kogelwond in de schouder opliep. Een derde demonstrant, van 16 jaar, werd in de voet geschoten.

De Thaise politie ontkent het gebruik van scherpe munitie en het is niet bevestigd wie de schoten heeft afgevuurd.

Onderzoek naar dit en eerder geweld

‘Het gebruik van scherpe munitie tegen demonstranten is een zeer zorgwekkende ontwikkeling. De Thaise autoriteiten moeten dringend een onderzoek instellen naar het neerschieten van deze jonge demonstranten, inclusief het onwettig gebruik van vuurwapens’, zegt Emerlynne Gil, adjunct-directeur Azië-Pacific van Amnesty International.

‘De regering van Thailand moet ook alle meldingen van buitensporig en onnodig geweld door de politie tegen demonstranten in het afgelopen jaar onderzoeken. Zij moet iedereen die verantwoordelijk is voor het toebrengen van lichamelijk letsel aan demonstranten voor de rechter brengen.’

Wekenlang demonstraties

De afgelopen weken demonstreerden mensen in Bangkok en andere Thaise steden om hun bezorgdheid te uiten over het officiële coronabeleid en andere politieke grieven. De autoriteiten voerden het gebruik van rubberkogels, waterkanonnen en traangas op om zelfs vreedzame protesten uiteen te drijven.

In een recent rapport riep Amnesty de Thaise autoriteiten op om bij het de-escaleren van situaties die tot geweld kunnen leiden vooral hun toevlucht te zoeken tot niet-gewelddadige middelen, zoals onderhandeling, bemiddeling en dialoog.

Amnesty riep de autoriteiten ook op ervoor te zorgen dat geweldsmiddelen zoals traangas of waterkanonnen alleen worden gebruikt in situaties van grootschalig geweld om een ​​menigte uiteen te drijven. En dan alleen wanneer alle andere, minder zware middelen, het geweld niet konden intomen.

Nieuwe aanpak nodig

‘De Thaise autoriteiten moeten hun manier van omgaan met samenscholingen nodig herzien. Dat blijkt uit het recente politieoptreden bij bijeenkomsten én uit Thailands geschiedenis van straffeloosheid tegen buitensporig en soms zelfs dodelijk geweld tegen demonstranten. Als de autoriteiten echt mensenrechtenschendingen willen voorkomen, moeten ze stoppen met het onderdrukken van vreedzaam protest. In plaats daarvan moeten ze protest faciliteren en beschermen’, aldus Emerlynne Gil.

‘Het politieoptreden bij protesten, ook als deze niet vreedzaam zijn, moet noodzakelijk en proportioneel zijn. Veiligheidstroepen moeten afzien van het gebruik van het soort buitensporig geweld dat sinds 2020 herhaaldelijk is gebruikt tijdens protesten.’

‘Ook moeten politieautoriteiten vreedzame demonstranten beschermen tegen verstoring of geweld door anderen.’

Achtergrond

In de nacht van 16 augustus 2021 werd met scherp geschoten op demonstranten in de buurt van het politiebureau Din Daeng in het centrum van Bangkok. De politie probeerde daar vreedzame demonstranten uiteen te drijven. De politie ontkent daarbij scherpe munitie te hebben gebruikt.

Het Ratchavitee-ziekenhuis, dat de gewonde demonstranten behandelt, zei op 17 augustus dat een 15-jarige in coma ligt nadat hij door een kogel in het hoofd werd geraakt. De 14-jarige demonstrant die in de schouder werd geschoten, is inmiddels ontslagen uit het ziekenhuis.

Tienduizenden Thai gingen in 2020 en 2012 de straat op om democratische hervormingen te eisen. De protesten waren grotendeels vreedzaam. Amnesty stelde vast dat de autoriteiten reageerden met willekeurig, buitensporig en onnodig geweld en daarbij een duidelijk gebrek aan verantwoordelijkheid toonden. De Thaise rechter riep de politie op terughoudend te zijn bij het toezicht houden op bijeenkomsten. 

Terwijl de protesten de afgelopen weken opnieuw oplaaiden, vuurde de politie traangas en waterkanonnen op demonstranten af en arresteerde talloze vreedzame demonstranten. Dit deden zij onder noodvoorzieningen die waren ingesteld om de coronapandemie aan te pakken en ondanks dat gevangenissen in het land de afgelopen weken duizenden infecties hebben gemeld.

Volgens Thai Lawyers for Human Rights zijn van juli 2020 tot augustus 2021 ten minste 800 mensen strafrechtelijk vervolgd – waaronder voor opruiing, majesteitsschennis, computergerelateerde misdrijven en schending van noodbepalingen. Dit leidde tot 374 rechtszaken wegens deelname aan vreedzame protesten, waarvan 69 tegen kinderen.

Meer over dit onderwerp