Swingende kerkdienst op de Zwarte Cross

Op zondagmorgen 21 juli organiseert de Zwarte Cross samen met Amnesty International, het Jazz Orchestra of the Concertgebouw, het ZO! Gospel Choir, Berget Lewis, Sven Figee en Typhoon een spetterende hoogmis. De mis vindt traditiegetrouw plaats in de Megatent op het Zwarte Cross-terrein. Tijdens de hoogmis springen freestylende motorcrossers over de muzikanten en het koor heen.

De kerkdienst staat symbool voor het thema van het festival dit jaar: ‘Niks is onmogelijk’. Dingen die niet verenigbaar lijken kunnen samen komen en tijdens deze hoogmis gaat iedere vorm van hokjesgeest de prullenbak in.

Mensenrechten van Lichtenvoorde tot La Paz

In een wereld waar leiders de macht naar zich toe trekken en mensen verdelen, is het belangrijk om te laten zien dat mensenrechten belangrijk zijn. Amnesty is al jaren op Zwarte Cross aanwezig om actie te voeren en de bezoekers petities te laten tekenen. Op deze manier laat Amnesty zien dat het strijdt voor vrijheid, gelijkheid en rechtvaardigheid voor iedereen. Van Borculo tot Beijing van Riyad tot Ruurlo, van Varsseveld tot Vladivostok en van Lichtenvoorde tot La Paz. Amnesty wil met deze onverwachte combinatie aan muzikanten laten zien dat mensenrechten een feest kunnen zijn en vooral dat ze het waard zijn om voor in actie te blijven komen.

Traditionele kerkdienst op de Zwarte Cross

De oecumenische kerkdienst is een van de evenementen op het Zwarte Cross festival waar bezoekers geïnspireerd kunnen worden en iets positiefs meekrijgen. Het is geen echte kerkdienst, maar bevat een speciaal voor het festival geschreven boodschap voor het publiek van een artiest. Op zondag 21 juli komt een wonderlijk gezelschap samen om deze mis op te dragen aan de festivalbezoekers. Rapper en musicus Typhoon (Glenn de Randamie) vervult de rol van voorganger. Samen met het Jazz Orchestra of the Concertgebouw onder leiding van Dennis Mackrel (uit de VS), het ZO! Gospel Choir (uit Amsterdam Zuidoost), zangeres Berget Lewis en Hammond-virtuoos Sven Figee.

Amnesty-actie op Zwarte Cross

© AI

Dit jaar voert Amnesty Nederland op Zwarte Cross actie voor de bekende Poolse activist Elżbieta Podleśna. Ze spreekt zich vaak uit tegen haat en discriminatie en zet zich in voor gelijke behandeling van iedereen. Na een ontmoeting met Amnesty-medewerkers in Nederland, werd ze bij terugkomst in Polen gearresteerd. De politie claimde posters gevonden te hebben van de maagd Maria, afgebeeld met een halo in de LHBTI-regenboogkleuren. Elżbieta Podleśna werd aangeklaagd voor het ‘beledigen van religieuze overtuigingen’. Als ze schuldig wordt bevonden, kan ze twee jaar de gevangenis in gaan. Amnesty roept de Poolse autoriteiten op alle aanklachten tegen haar in te trekken. Lees meer over Elżbieta Podleśna.