Loujain Al-Hathloul
© Marieke Wijntjes/Amnesty International

Saudi-Arabië: Loujain al-Hathloul na vonnis mogelijk over 3 maanden vrij

In Saudi-Arabië is mensenrechtenverdediger Loujain al-Hathloul veroordeeld tot een gevangenisstraf van 5 jaar en 8 maanden. Dit maakte haar zus bekend. Omdat 2 jaar en 20 maanden van haar straf voorwaardelijk zijn en Al-Hathloul al sinds mei 2018 gevangenzit, moet ze over 3 maanden vrijkomen. Ze heeft dan nog wel een reisverbod van 5 jaar.

Loujain al-Hathloul werd onder meer aangeklaagd vanwege spionage nadat ze contact had met een Nederlandse diplomaat en met een medewerker van Amnesty International Nederland. Ook werd ze beschuldigd van ‘samenzwering tegen het koninkrijk’ omdat ze opkwam voor de rechten van vrouwen en opriep een einde te maken aan het systeem waarbij vrouwen voor veel zaken eerst toestemming moeten krijgen van een mannelijke voogd.

‘Absurde aanklacht’

‘De aanklachtenlijst is absurd, het is gewoon een overzicht van haar mensenrechtenwerk, er staat geen enkel misdrijf in’, zei Dagmar Oudshoorn, directeur van Amnesty International Nederland, eerder over de aanklachten. ‘Al-Hathloul’s contact met een Nederlandse diplomaat en Amnesty International is geen misdrijf. Daarnaast hebben de Saudische autoriteiten zelf ook contact met deze personen. Het is duidelijk dat de Saudische autoriteiten het rechtssysteem misbruiken om vreedzame activisten ervan te weerhouden zich uit te spreken over de mensenrechtensituatie in het land.’

Strijd voor rechten voor vrouwen

Loujain al-Hathloul is een Saudische mensenrechtenverdediger, die zich inzette voor meer vrijheden voor vrouwen, waaronder het recht om auto te rijden. Vlak voordat het rijverbod voor vrouwen werd opgeheven, werd Al-Hathloul samen met een aantal andere vrouwenrechtenactivisten gearresteerd. Ze werd vervolgens incommunicado opgesloten en had geen contact met haar familie of advocaat. In de gevangenis werd Al-Hathloul volgens haar zus gemarteld en seksueel misbruikt.

Antiterrorisme-rechtbank

Al-Hathloul werd berecht door een antiterrorisme-rechtbank, het Speciale Strafhof (SCC). Dit hof wordt als wapen ingezet om andersdenkenden tot zwijgen te brengen. Dat blijkt uit het in februai 2020 gepubliceerde Amnesty-rapport ‘Muzzling critical voices: Politicized trials before Saudi Arabia’s Specialized Criminal Court’. Het hele gerechtelijke proces van het SCC kenmerkt zich door mensenrechtenschendingen, van het weigeren van toegang tot een advocaat en incommunicado-detentie tot veroordelingen die uitsluitend zijn gebaseerd op zogenaamde ‘bekentenissen’ die door marteling zijn verkregen.

 

Lees het volledige Engelse persbericht.

Lees meer over de mensenrechtensituatie in Saudi-Arabië.