© Amnesty International

Saudi-Arabië: leg vreedzame demonstranten geen doodstraf op

De officier van justitie van Saudi-Arabië heeft het doodvonnis ingetrokken tegen mensenrechtenverdediger Israa al-Ghomgham. Ze kreeg deze straf opgelegd omdat ze in 2015 vreedzaam deelnam aan protesten tegen de regering.

‘Het is een grote opluchting dat de autoriteiten van Saudi-Arabië afzien van haar doodstraf. Israa’s leven staat niet meer op het spel, maar ze kan wel een absurde gevangenisstraf krijgen, alleen omdat ze vreedzaam protesteerde,’ zegt Samah Hadid Amnesty’s directeur Midden-Oosten.

Amnesty: trek doodvonnissen in

Amnesty roept de Saudische aanklagers op om vier andere verdachten evenmin ter dood te veroordelen. Ze zijn allen aangehouden omdat ze gebruikmaakten van hun recht op vrijheid van meningsuiting, van vergadering en van vereniging.

Amnesty is tegen de doodstraf, altijd en overal. Het is een schending van het recht op leven, zoals dat is vastgelegd in de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. De autoriteiten moeten stappen ondernemen om de doodstraf te schrappen.

‘De autoriteiten moeten vreedzame demonstranten niet als criminelen behandelen en stoppen met het nemen van extreme maatregelen om hen de mond te snoeren. De Saudische autoriteiten moeten ervoor zorgen dat Israa al-Ghomgham en alle anderen die alleen werden aangehouden omdat ze een afwijkende mening hebben, onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrijlaten,’ aldus Hadid.

Achtergrond

Israa al-Ghomgham (29) werd in december 2015, in de nasleep van de Arabische Lente, samen met haar echtgenoot gearresteerd vanwege hun deelname aan anti-regeringsprotesten in de provincie Al-Qatif. Volgens documenten over de rechtszaak die Amnesty heeft ontvangen, zijn er vier aanklachten tegen Al-Ghomgham ingediend.

Ze werd onder meer beschuldigd van ‘deelname aan protesten’, het ‘vastleggen van deze protesten op sociale media’ en het ‘moreel steunen van relschoppers door begrafenissen bij te wonen van demonstranten die tijdens botsingen met de veiligheidstroepen zijn gedood’. De autoriteiten dreigden haar de doodstraf op te leggen.