Satellietbeelden nieuw bewijs van willekeurige verwoesting en genocide in Gaza

Binnen een periode van twee weken in mei 2025 maakten Israëlische troepen de restanten van de stad Khuza’a in de bezette Gazastrook volledig met de grond gelijk. Dat bewijst een analyse van satellietbeelden en verificatie van videobeelden door Amnesty International. 

De analyse onderstreept de dringende noodzaak de oorlogsmisdaden van willekeurige vernietiging en collectieve bestraffing door het Israëlische leger te onderzoeken. Ook biedt het nieuw bewijs van Israëls genocide tegen Palestijnen in de bezette Gazastrook. 

Doelbewuste en systematische vernietiging 

Het onderzoek toont een patroon aan van doelbewuste vernietiging van levensondersteunende infrastructuur. Hieronder valt een deel van Gaza’s meest vruchtbare landbouwgrond. Dit is onderdeel van een vooropgezet plan van Israël om de Palestijnen levensomstandigheden op te leggen die leiden tot hun gehele of gedeeltelijke fysieke vernietiging. Eerder onderzoek van Amnesty International liet al een patroon zien van Israëlische vernietiging van burgergebieden tussen december 2023 en mei 2024. Dit gebeurde zonder dwingende militaire noodzaak, tijdens pogingen een ‘bufferzone’ uit te breiden langs de oostelijke grens van Gaza. 

Khuza’a is een stad in het gouvernement Khan Younis, ooit de thuisbasis van zo’n 11.000 Palestijnen. De nieuwste beelden laten zien hoe Khuza’a in minder dan twee weken volledig wordt verwoest; in 2024 was al een groot deel van de stad vernietigd. De beelden leveren sterk bewijs dat Israël zijn patroon van vernietiging van burgergebieden zonder dwingende militaire noodzaak voortzet. Hoewel een deel van de vernietiging kan worden toegeschreven aan beschietingen, luchtaanvallen of militaire confrontaties, lijkt het grootste deel doelbewust en systematisch te zijn uitgevoerd buiten actieve gevechtszones. 

“De vernietiging van Khuza’a is een huiveringwekkend bewijs van Israëls voortdurende campagne van systematische verwoesting in Gaza”, stelt Erika Guevara Rosas van Amnesty International. “Hele steden veranderen in desolate landschappen van stof en puin. De schaal van de vernietiging overstijgt ruimschoots elke denkbare militaire noodzaak. Het wijst op een doelbewuste campagne van de Israëlische strijdkrachten om het gebied onleefbaar te maken.” 

Een stad gewist: tijdlijn van vernietiging in mei 2025 

De vernietiging in Khuza’a in mei 2025 voltrok zich snel. Tussen 14 en 15 mei meldden Palestijnse media Israëlische luchtaanvallen en artilleriebeschietingen in het gebied. Waarschijnlijk waren dit voorbereidingen voor de inzet van grondtroepen. Op 17 mei toonden satellietbeelden, geanalyseerd door Amnesty Internationals Evidence Lab, nieuwe sporen van zware voertuigen die direct vanuit Israël Khuza’a binnenreden. Diezelfde dag kondigde het Israëlische leger de start aan van operatie ‘Gideon’s Chariots’, een uitbreiding van het offensief in de bezette Gazastrook.  

Verder visueel bewijs van de verwoesting volgde snel. Tegen 27 mei circuleerden dronebeelden op sociale media, geverifieerd door Amnesty International, die onweerlegbaar en gedetailleerd aantoonden dat grote delen van Khuza’a in de voorgaande dagen volledig in puin waren gelegd. In een door Amnesty International geverifieerde video was te zien hoe drie niet-gepantserde graafmachines de laatste restanten van een gebouw in Khuza’a neerhaalden. Dit wijst erop dat er geen aanzienlijke dreiging was voor de soldaten ter plekke en dat het gebied geen actief gevechtsgebied was. 

“Stad volledig buiten gebruik” 

In een openbaar gemaakte brief van 25 mei, meldde legercommandant luitenant-kolonel Dor Yoetz aan zijn troepen dat ze waren uitgezonden om “het terroristennest genaamd Khirbat Ikhza’a [Hebreeuws voor Khuza’a] uit te schakelen”. Hij zei dat ze binnen enkele dagen hun vijand hadden verslagen, en dat “Khirbat Ikhza’a niet meer bestaat”. 

De gemeente van Khuza’a bevestigde dit op 31 mei in een verklaring op haar Facebookpagina. Daarin stond dat “de omvang van de vernietiging in de stad alle schattingen overstijgt en de stad volledig buiten gebruik stelt”. De recente verwoesting volgde op eerdere meldingen van de gemeente over verwoestingen van de stad in februari 2025. Half maart dwong een Israëlisch evacuatiebevel de bewoners te vertrekken, terwijl zij juist probeerden hun leven in Khuza’a weer op te bouwen en hun huizen en landbouwgrond te herstellen na de eerdere vernietiging. 

“We willen gewoon terug” 

Mohammed Hamdan Qudaih, een 66-jarige boer en inwoner van Khuza’a die meerdere keren is ontheemd, vertelde Amnesty International hoe de boerderij van zijn familie, hun volledige levensonderhoud, en hun huis werden vernietigd. Zijn vier kinderen werkten samen met hem op het land. Het gezin werd voor het eerst verdreven in december 2023. 

“Toen we in juni 2024 terugkeerden naar Khuza’a was het merendeel van onze gewassen vernietigd en het land grotendeels verwoest. Dus we begonnen het te herstellen en de kassen te repareren”, zei hij. Op 18 maart 2025 werden ze opnieuw gedwongen te vluchten. “Ontheemd zijn is erger dan dood, geloof me”, voegde hij eraan toe. “Ik heb gehoord dat de Israëlische troepen het land hebben platgewalst. Maar ik weiger te geloven dat mijn kassen weg zijn… Ik wil nu alleen maar terugkeren om te zien wat er met mijn land is gebeurd. We willen gewoon terug.” 

Satellietbeelden geanalyseerd door Amnesty International tonen aan dat het gebied rond het huis en de kassen van Mohammed Hamdan Qudaih tussen 18 en 23 mei 2025 is verwoest.

Een patroon van willekeurige vernietiging en collectieve bestraffing

De verwoesting van  Khuza’a, is geen op zichzelf staand incident. In eerder onderzoek analyseerde Amnesty International satellietbeelden en video’s op sociale media tussen oktober 2023 en mei 2024. Daarop was te zien hoe een strook land van ongeveer 1 tot 1,8 km breed langs de oostelijke grens van Gaza met Israël was ontruimd. Meer dan 90 procent van de gebouwen binnen dit gebied – meer dan 3.500 structuren – was vernietigd of zwaar beschadigd. Meer dan 20 vierkante km landbouwgrond was minder vruchtbaar, volgens VN-organisatie UNOSAT. 

Uithongering als oorlogsmethode 

Israël gebruikt uithongering als oorlogsmethode. In deze context moet de vernietiging van Gaza’s meest vruchtbare landbouwgronden, inclusief gebieden die essentieel zijn voor voedselproductie, worden gezien.  

Sinds 2 maart 2025, nu al 77 dagen lang, blokkeren de Israëlische autoriteiten de toegang van voedsel en andere essentiële voorraden. Hoewel er recent mondjesmaat hulp wordt toegelaten, is de toegang tot voedsel mensonterend. Er vallen veel doden als gevolg van de gemilitariseerde hulpverlening. In combinatie met massale ontheemding en systematische vernietiging of ontzegging van toegang tot voedselbronnen, heeft Israël een humanitaire catastrofe gecreëerd. Het is onderdeel van de genocidale levensomstandigheden die Israël in Gaza oplegt. 

Israël beweert dat dergelijke vernietiging wordt uitgevoerd om veiligheidsredenen. Maar het land moet zich houden aan het internationale humanitaire recht. De uitzondering van ‘dwingende militaire noodzaak’ voor vernietiging van eigendom is strikt gedefinieerd en niet van toepassing op grootschalige verwoesting van burgergebieden. Zeker wanneer er alternatieve maatregelen bestaan en de vernietiging niet in verhouding staat tot enig legitiem militair doel. 

De genocide moet nu stoppen 

“De internationale gemeenschap mag niet werkeloos toezien terwijl Israël systematisch essentiële infrastructuur vernietigt, landbouwgrond verwoest en Palestijnen in Gaza collectief straft”, zei Erika Guevara Rosas. 

“Er moet onafhankelijk en onpartijdig onderzoek worden gedaan naar de feitelijke uitwissing van Khuza’a in mei 2025. Samen met het voortdurende patroon van vernietiging van burgergebieden in Gaza, toont het niet alleen Israëls brutale minachting van het internationale recht en de fundamentele rechten van Palestijnen. Het toont óók een berekend plan om Gaza te veranderen in een woestenij, om het sociale weefsel te vernietigen, en om Palestijnen omstandigheden op te leggen die leiden tot hun fysieke vernietiging. Dit is genocide. Het moet nu stoppen.” 

Meer over dit onderwerp