Russische mensenrechtenactivist Aleksei Sokolov
© Amnesty International

Russische activist Sokolov gearresteerd voor tonen Facebook-logo

De prominente Russische mensenrechtenactivist Aleksei Sokolov werd op 5 juli 2024 in Jekaterinenburg gearresteerd voor een absurde aanklacht. Hij zou meerdere malen het Facebook-logo online hebben gezet. De Russische autoriteiten beschouwen dit logo als ‘extremistisch symbool’. Amnesty International noemt dit een ‘belachelijke strafzaak’, en vraagt om Sokolovs onmiddellijke vrijlating.

Natalia Zviagina van Amnesty International: ‘Met deze arrestatie nemen de Russische autoriteiten wraak op Aleksei Sokolov omdat hij al bijna 20 jaar lang onvermoeibaar de rechten van gevangenen verdedigt en martelingen in Russische gevangenissen blootlegt. Aangeklaagd worden voor het tonen van het Facebook-logo, het zou lachwekkend zijn als het niet echt was.’

Belachelijke strafzaak

‘De opzettelijk gefilmde hardhandige arrestatie en de harde behandeling waaraan Aleksei Sokolov is blootgesteld, geven aan dat de autoriteiten van plan zijn hem hard te straffen voor zijn mensenrechtenwerk. Amnesty International eist zijn onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating en de beëindiging van deze belachelijke strafzaak.’

De zaak van Aleksei Sokolov laat zien hoe ver de Russische autoriteiten bereid zijn te gaan om afwijkende meningen te onderdrukken en mensenrechtenverdedigers het zwijgen op te leggen.

Hardhandige arrestatie

Aleksei Sokolov is het hoofd van de mensenrechtenorganisatie  Pravovaia Osnova (Juridische Basis), die opkomt voor de rechten van gevangenen. Op 5 juli 2024 vielen Russische veiligheidstroepen zijn huis in en arresteerden hem.

De invallen van 5 juli waren ook gericht tegen de zoon van Sokolov en zijn collega-mensenrechtenactivist Larisa Zakharova. Haar man zou tijdens de huiszoeking zijn geslagen en haar tienerdochter zou zijn bedreigd door politieagenten. Tijdens de arrestatie zou Sokolov mishandeld zijn. Dat is ook te zien op video’s die door regeringsgezinde media zijn vrijgegeven.

Hij werd onder andere met zijn gezicht op de grond gelegd en gevraagd naar zijn ‘status in de criminele onderwereld’.

Verboden symbolen

Sokolov werd beschuldigd van het ‘herhaaldelijk tonen van verboden symbolen’ (artikel 282.4 van het Wetboek van Strafrecht). In oktober 2023 is hij hier ook al eens voor opgepakt. Hij was toen de eerste persoon in Rusland die vijf dagen in administratieve detentie moest zitten voor het online tonen van het logo van Facebook. Dit gebeurde nadat ambtenaren van de Russische Federale Penitentiaire Dienst (FSIN) de aanwezigheid van het logo op een website die zou worden beheerd door Sokolov hadden gemeld.

De sociale platforms Facebook en Instagram werden in Rusland in maart 2022 verboden en geblokkeerd. Even daarvoor riepen de Russische autoriteiten het moederbedrijf Meta uit tot ‘extremistische’ organisatie en verbood zijn activiteiten.

Meer over dit onderwerp