In Rusland is Aleksei Navalny veroordeeld tot 2 jaar en 8 maanden strafkamp
© AFP / VASILY MAXIMOV

Rusland veroordeelt Navalny tot bijna 3 jaar strafkamp

In Moskou heeft een rechtbank Aleksei Navalny veroordeeld tot 2 jaar en 8 maanden gevangenisstraf. Navalny kreeg in 2014 een voorwaardelijke gevangenisstraf van 3,5 jaar opgelegd vanwege fraude. Die straf is nu omgezet in een onvoorwaardelijke straf. De tijd dat hij huisarrest had, wordt daarvan afgetrokken. Navalny moet zijn straf uitzitten in een strafkamp.

De oppositieleider werd in 2014 voorwaardelijk veroordeeld voor het verduisteren van een half miljoen dollar van twee Russische firma’s. Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens oordeelde dat het proces niet eerlijk is verlopen.

‘De politiek gemotiveerde veroordeling van Alexei Navalny toont het ware gezicht van de Russische autoriteiten, die van plan lijken iedereen op te sluiten die zich durft uit te spreken tegen de schending van hun mensenrechten,’ zegt Natalya Zviagina, directeur van Amnesty Moskou.

Tegen de arrestatie van Navalny werd in heel Rusland massaal geprotesteerd. De politie trad hard op tegen de demonstranten. Alleen al op 31 januari 2021 werden 5.021 mensen vastgezet.

Meer over dit onderwerp