Mikhail Iosilevich
© Private

Rusland veroordeelt activist Mikhail Iosilevich tot bijna 2 jaar strafkolonie

Rusland veroordeelt activist Mikhail Iosilevich tot bijna 2 jaar strafkolonie

Een Russische rechtbank heeft op 27 mei 2022 activist Mikhail Iosilevich veroordeeld tot 1 jaar en 8 maanden in een strafkolonie. Dat gebeurde na verzonnen beschuldigingen dat hij zou samenwerken met een ‘ongewenste’ organisatie.

‘De Russische autoriteiten hebben weer een naam toegevoegd aan de lijst met activisten die zij hebben vervolgd vanwege samenwerking met zogenaamde “ongewenste organisaties”. De onderdrukkende wetgeving die aan de straf van Mikhail Iosilevich ten grondslag ligt, is alleen maar gebruikt om critici te onderdrukken. De wet is een voorwendsel voor onderdrukking en een aanval op de vrijheid van meningsuiting’, zegt Marie Struthers van Amnesty International.

Vreedzaam activist

De overheid opende in oktober 2020 een strafzaak tegen Iosilevich. Hij wordt aangepakt vanwege zijn inzet voor het recht op vrijheid van meningsuiting en het recht op demonstratie. ‘Ongewenste organisaties’ vormen volgens de Russische overheid een bedreiging voor de staat. Sinds 2015 wordt de Ongewenste Organisatiewet gebruikt om vooral buitenlandse organisaties te verbieden die Russische maatschappelijke organisaties steunen. De autoriteiten proberen zo onafhankelijke organisaties het werken onmogelijk te maken.

Amnesty’s oproep

Mikhail Iosilevich, een gerenommeerd activist en uitgever, verrijkte het publieke debat door zijn opvattingen op vreedzame wijze te delen en burgerinitiatieven te steunen. Zijn activisme moet worden toegejuicht en niet worden gecriminaliseerd. Hij heeft geen internationaal erkend misdrijf gepleegd en moet onmiddellijk en onvoorwaardelijk worden vrijgelaten.

Achtergrond

Mikhail Iosilevich werd schuldig bevonden aan samenwerking met een ‘ongewenste organisatie’ – Open Rusland (Otkrytaya Rossiya), opgericht door Kremlin-criticus Mikhail Chodorkovski. Open Rusland heeft zich inmiddels opgeheven. Iosilevich werd ook schuldig bevonden aan het bedreigen van een getuige. Hij ontkende schuldig te zijn aan alle aanklachten.

Iosilevich is een burgeractivist. Hij werd in juli 2019 en juni 2020 ook al beboet voor ‘het uitvoeren van de activiteiten van een ongewenste organisatie’. Dit gebeurde nadat hij een kantoor aan activisten van de oppositie ter beschikking had gesteld, waaronder naar verluidt personen die met Open Rusland werken.

Op 29 september 2020 begon een strafzaak tegen hem nadat hij een ruimte ter beschikking stelde voor het opleiden van verkiezingswaarnemers. Het huis van Iosilevich en dat van verschillende andere activisten en journalisten van Nizjni Novgorod werden kort daarna doorzocht.

 

Amnesty Nederland voerde actie voor Michael Iosilevich, waar hij de actievoerders in 2021 in een video voor bedankte.