Mikhail Iosilevich
© Private

Rusland: aanbieden handtekeningen voor activist Iosilevich

Rusland: aanbieden handtekeningen voor activist Iosilevich

Op 20 oktober 2021 stuurde een medewerker van Amnesty Nederland samen met Natalia Zviagina van het Amnesty-kantoor in Moskou in Rusland de 29.771 handtekeningen onder de petitie voor Mikhail Iosilevich naar de autoriteiten van de West-Russische Nizhny Novgorod. Hiermee probeert Amnesty de druk op de Russische autoriteiten te vergroten om een einde te maken aan de steeds zwaardere onderdrukking van het recht op vrije meningsuiting.

De ondertekenaars roepen de Russische autoriteiten op om de vervolging van Iosilevich te stoppen. De activist reageerde verheugd op de actie: ‘Speciale dank voor Amnesty Nederland voor alle handtekeningen. Ik ben echt geroerd. Het is zo fijn om te weten dat er zulke zorgzame mensen in Nederland zijn.’

Mogelijk 6 jaar cel

Mikhail Iosilevich kan 6 jaar celstraf krijgen omdat hij zijn café beschikbaar zou hebben gesteld aan de (verboden) ‘ongewenste organisatie’ Open Russia, voor een training van verkiezingswaarnemers. Open Russia is een pro-democratische organisatie. De training werd echter gegeven door een andere organisatie, de verkiezingswaakhond Golos. Iosilevich stelt dat er geen bewijs is voor zijn betrokkenheid bij Open Russia.

‘Ongewenste organisatie’

De overheid opende in oktober 2020 een strafzaak tegen Iosilevich, die wordt aangepakt vanwege zijn inzet voor het recht op vrijheid van meningsuiting en het recht op demonstratie. ‘Ongewenste organisaties’ vormen volgens de Russische overheid een bedreiging voor de staat. Sinds 2015 wordt de Ongewenste Organisatiewet gebruikt om vooral buitenlandse organisaties die Russische maatschappelijke organisaties steunen, te verbieden. De autoriteiten proberen zo onafhankelijke organisaties het werken onmogelijk te maken.