Poetin voert druk op politieke tegenstanders verder op in de aanloop naar de verkiezingen

Rusland trekt zich terug uit de Raad van Europa: tragisch voor slachtoffers mensenrechtenschendingen

De Russische regering heeft besloten zich terug te trekken uit de Raad van Europa en is van plan de Europese Conventie voor Mensenrechten op te zeggen. Amnesty International noemt dit een tragedie voor de slachtoffers van de schendingen van het Kremlin.

De Russische regering kwam tot deze besluiten direct na de daden van agressie tegen Oekraïne, waar Russische troepen mogelijke oorlogsmisdaden en ernstige mensenrechtenschendingen hebben begaan. Hoewel het besluit van Rusland kwam vlak voordat de Parlementaire Vergadering van de Raad van Europa via een stemming zou besluiten om Rusland uit de Raad te zetten, is dit toch een tragedie voor de slachtoffers.

Beschermingsmaatregelen verdwijnen

Rusland wijst hiermee Europa’s waakhond van de mensenrechten en de rechtsstaat en het Europees Verdrag van de Rechten van de Mensenrechten af. Nu de Russische rechtsstaat afbrokkelt komen hiermee de laatste beschermingsmaatregelen tegen mensenrechtenschendingen buiten het bereik van mensen in Rusland die ze het meeste nodig hebben.

Alle betrokkenen in Rusland, ook wetgevers, moeten stappen nemen om dit besluit te veroordelen en ervoor te zorgen dat het land niet dieper wegzakt tot een plek waar er totaal geen respect meer is voor mensenrechten.

Achtergrond

Op een spoedoverleg op 15 maart 2022 stemde de Parlementaire Vergadering van de Raad van Europa voor het vertrek van Rusland uit de organisatie. Eerder die dag had het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken de Raad al laten weten zich terug te trekken en de intentie te hebben om de Europese Conventie voor Mensenrechten te verlaten.

Op 25 februari werd het recht van representatie van Rusland in de Raad al teruggetrokken, als een direct resultaat van de militaire inval in Oekraïne. Het Comité van Ministers van de Raad van Europa omschreef de acties van Rusland als ‘een vredesbreuk op het Europese continent van een omvang die ongekend is sinds de oprichting van de Raad van Europa’, en als een inbreuk op artikel 3 van het Statuut van Europa.

Slechts één ander land heeft zich ooit eerder teruggetrokken uit de Raad van Europa: Griekenland in 1969, tijdens het Regime van de Kolonels. In 1974, nadat de Griekse junta was gevallen, werd Griekenland weer toegelaten.

Meer over dit onderwerp