Tijdens demonstraties in Rusland op 9 september 2018 werden ook kinderen opgepakt
© AFP/Getty Images

Rusland: politie slaat demonstraties uiteen en arresteert kinderen

De Russische politie heeft keihard opgetreden tegen vreedzame demonstranten in Moskou, Sint-Petersburg en tientallen andere steden. Bovendien werden honderden mensen gearresteerd, onder wie tientallen kinderen. Mensen gingen de straat op om te protesteren tegen het verhogen van de pensioenleeftijd.

Volgens OVD-Info, een organisatie die arrestaties tijdens massaprotesten bijhoudt, werden zeker 1.018 demonstranten opgepakt. ‘Het inslaan op demonstranten en journalisten is niet nieuw, en het “preventief” arresteren van de protestleiders is dat evenmin. Wel nieuw is dat jongeren die vreedzaam protesteren nu als criminelen worden behandeld. Dat is schaamteloos en hartverscheurend’, zegt Marie Struthers van Amnesty International.

Verhoging pensioenleeftijd

Op 9 september 2018 organiseerden oppositieleden, onder wie Alexej Navalny, grote demonstraties in meer dan tachting steden. Er werd geprotesteerd tegen plannen van de regering om de pensioenleeftijd te verhogen. Veel Russische ouderen beschouwen de verhoging van de pensioenleeftijd als een inbreuk op hun economische rechten. President Poetin wil de pensioenleeftijd voor mannen van 60 naar 65 verhogen en voor vrouwen van 55 naar 60 jaar. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie WHO is de gemiddelde levensverwachting voor Russische mannen 66 jaar. Voor vrouwen is dat 77 jaar.

Nu ook vreedzaam demonstrerende kinderen en jongeren worden aangepakt, krijgen zij van de regering de boodschap dat ze er niet op moeten rekenen dat hun recht op vrijheid, op vrije meningsuiting en het recht op vreedzame demonstratie gerespecteerd zal worden.

Vreedzaam protest

Op enkele kleine incidenten na verliepen de protesten vreedzaam en rechtvaardigde niets het buitensporige politieoptreden. De politieacties waren duidelijk bedoeld om een einde aan de protesten te maken.