Rusland: oppositieleider Nalvany krijgt nog eens 9 jaar cel
© KIRILL KUDRYAVTSEV / AFP via Getty Images

Rusland: oppositieleider Nalvany krijgt nog eens 9 jaar cel

In Rusland is oppositieleider en gewetensgevangene Aleksei Navalny veroordeeld tot 9 jaar cel omdat hij zich kritisch uitliet over president Poetin en vreedzaam actievoerde. Navalny beschuldigde de Russische elite van corruptie en machtsmisbruik.

Eerder overleefde Navalny een poging tot vergiftiging. Toen hij na herstel in Duitsland naar Rusland terugkeerde, werd hij gearresteerd en in februari 2021 tot 2 jaar en 8 maanden in een strafkamp veroordeeld. Later dat jaar werden zijn organisaties als ‘extremistisch’ bestempeld.

Moed Navalny toegejuigd

‘Tegen de achtergrond van de flagrante minachting van de Russische autoriteiten voor internationale, Europese en haar eigen wetten, kunnen nog veel meer mensen met soortgelijk onrecht worden geconfronteerd’, zegt Marie Struthers van Amnesty International. ‘Ik juich Navalny’s moed toe. Hij blijft actievoeren tegen corruptie en andere misstanden. Hij gebruikte de rechtszaal om zich uit te spreken tegen de Russische agressie in Oekraïne, waarbij hij waarschijnlijk extra aanklachten riskeerde.’

Achtergrond

Op 22 maart 2022 deed de rechtbank van Lefortovo in Moskou uitspraak tijdens een hoorzitting in strafkolonie IK-2 in Pokrov waar Aleksei Navalny zijn eerder opgelegde straf uitzit. De rechtbank achtte hem schuldig aan ‘grootschalige fraude’ en ‘minachting van de rechtbank’. De politicus is beschuldigd van het overhevelen van ongeveer 22.000 euro aan donaties naar zijn organisaties. Amnesty International heeft Navalny’s zaak onderzocht en concludeerde dat zijn vervolging politiek gemotiveerd is.