Oyub Titiev
© Dmitry Borko

Rusland: mogelijk 10 jaar cel voor vooraanstaande activist

Het Tsjetsjeense Hooggerechtshof besloot op 4 mei 2018 het voorarrest van Oyub Titiev te verlengen. De vooraanstaande mensenrechtenverdediger kan tot tien jaar gevangenisstraf veroordeeld worden vanwege ‘drugsbezit’.

Vast na verzonnen aanklacht

Titiev werd al lange tijd lastiggevallen. Op 9 januari werd hij door de politie aangehouden. Later verklaarden de Tsjetsjeense autoriteiten dat er drugs ‘ontdekt’ waren in zijn auto. Titiev ontkent drugsbezit en zegt dat de politie deze zelf in zijn auto heeft gelegd. Op 3 mei 2018 besloot het hof het voorarrest te verlengen. Hoewel het zonneklaar is dat de aanklacht is verzonnen, kan Titiev tien jaar gevangenisstraf opgelegd krijgen.

‘De beslissing om de detentie van Oyub Titiev te verlengen, is zeer onrechtvaardig. De Russische autoriteiten zijn vastbesloten om iedereen het zwijgen op te leggen die zich uitspreekt over mensenrechtenschendingen in Tsjetsjenië. Titiev heeft als hoofd van de mensenrechtenorganisatie Memorial in Tsjetsjenië jarenlange pesterijen en intimidaties ondergaan’, zegt Denis Krivosheev, Amnesty’s directeur Europa en Centraal-Azië.

Al vaker doelwit

Memorial is al vaker doelwit van aanvallen geweest. Kort na Titievs detentie brandde het Memorial-kantoor in Ingoesjetië af. Wie de daders zijn, is onbekend. Op 28 maart werd Sirazhutdin Datsiev, hoofd van het kantoor van Memrial in Dagestan, door een onbekende man in elkaar geslagen.

‘We roepen de Russische autoriteiten op Oyub Titiev onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrij te laten en alle aanklachten tegen hem in te trekken’, zegt Denis Krivosheev.