Ivan Safronov
© Andrei VasilyevTASS via Getty Images

Rusland: 22 jaar gevangenisstraf voor voormalige journalist

Rusland: 22 jaar gevangenisstraf voor voormalige journalist

De rechtbank in Moskou heeft Ivan Safronov, voormalig journalist en adviseur van ruimte-instituut Roskosmos tot 22 jaar veroordeeld voor hoogverraad.

In een reactie zegt Natalia Prilutskay, Rusland-onderzoeker van Amnesty International:

‘De straf laat zien hoe gevaarlijk de realiteit is voor journalisten op dit moment in Rusland. Daarbij legt het de misstanden bloot van het Russische juridische systeem en de onschendbaarheid van overheidsinstanties, die routinematig zaken verzinnen met weinig of geen bewijs om ze te onderbouwen.’

Sinds zijn arrestatie in juli 2020 zijn de advocaten van Safronov herhaaldelijk tegengewerkt door de autoriteiten. Onderzoek naar zijn zaak en de rechtszaak zelf zijn verstoord door talloze schendingen van procedures. Wie de zaak volgde, kon al snel zien dat zijn vervolging weinig met gerechtigheid te doen had.

‘Ivan Safronov werd puur en alleen vervolgd voor zijn journalistieke werk. Zijn enige ‘misdaad’ was het verzamelen van informatie uit open bronnen en zijn contacten met buitenlandse vrienden en kennissen. De Russische autoriteiten moeten zijn veroordeling en straf intrekken en hem onmiddellijk vrijlaten.’

Achtergrond

De Stadsrechtbank van Moskou veroordeelde Safronov op 5 september tot 22 jaar in een strenge strafkolonie, na hem op twee gronden schuldig te hebben bevonden aan ‘landverraad’.

Safronov werkte als verslaggever voor Kommersant en Vedomosti. Hij werd gearresteerd op 7 juli 2020. Hij werd aangeklaagd voor ‘landverraad’ omdat hij als journalist gevoelige informatie van de overheid zou hebben gedeeld met twee buitenlanders.

Zijn advocaten houden vol dat alle informatie waarover hij beschikte, van – nog altijd toegankelijke – open bronnen afkomstig was. Politiek wetenschapper Demuri Voronin, een van de twee mensen die de gevoelige informatie zou hebben gekregen, gaf in de rechtbank toe dat hij een valse getuigenis tegen Safronov had afgelegd.

Lees hier het webdossier over de mensenrechten in Rusland.