Homofoob referendum in Roemenië
© AFP/Getty Images

Roemenië: organisaties in actie tegen ‘homofoob’ referendum

In Roemenië wordt op 7 oktober een referendum gehouden om de definitie van ‘echtpaar’ in de grondwet te veranderen naar een ‘huwelijk van een man en vrouw’. In de grondwet is nu nog sprake van ‘echtgenoten’. Wanneer voor de voorgestelde verandering wordt gestemd, is dit een schending van internationale mensenrechtenstandaarden. De kans is groot dat homofobe discriminatie dan zal toenemen.

Amnesty International zal samen met ECSOL (European Commission on Sexual Orientation Law) en ILGA-Europe (International Lesbian, Gay, Bisexual and Intersex Association) juridische stappen nemen om een grondwetswijziging te voorkomen. Het referendum kan ertoe leiden dat de bescherming van relaties tussen mensen met hetzelfde geslacht onmogelijk wordt. Op dit moment mogen stellen van hetzelfde geslacht zich niet als partners registreren of met elkaar trouwen.

Grote meerderheid Hogerhuis voor referendum

Met 107 stemmen voor en 13 stemmen tegen stemden de senatoren van het Roemeense Hogerhuis deze week in met het referendum. Het initiatief daarvoor werd vorig jaar al genomen toen 3 miljoen handtekeningen werden verzameld onder een petitieoproep om de definitie van ‘echtpaar’ in de grondwet te veranderen.

Europees Hof: ‘Bescherm rechten getrouwde homoparen’

Eerder dit jaar oordeelde het Europese Hof van Justitie dat alle Europese lidstaten de rechten van getrouwde homoparen moeten beschermen. Dat geldt ook voor landen die het homohuwelijk zelf niet erkennen. De zaak was tegen Roemenië aangespannen door de Roemeen Adrian Coman. Die wilde zich samen met zijn Amerikaanse echtgenoot Clai Hamilton in Roemenië vestigen.

Dat werd geweigerd omdat Hamilton niet als wettige partner werd beschouwd en daarom niet permanent in Roemenië mocht wonen en werken. Volgens de rechter kunnen lidstaten van de Europese Unie niet gedwongen worden om het homohuwelijk in te voeren, maar mogen ze homo’s die elders zijn getrouwd niet discrimineren.

Lees meer over de rechten van LHBTI’s.