Conversietherapie (ook genoemd reparatietherapie, homotherapie, homogenezing) is een aanpak waarmee met psychologische middelen wordt geprobeerd iemands homoseksuele of biseksuele oriëntatie te veranderen in een heteroseksuele.
© YASUYOSHI CHIBA/AFP/Getty Images

Regering Oeganda wil doodstraf voor homo’s

De Oegandese minister van Ethiek en Integriteit, Simon Lokodo, heeft aangekondigd dat de regering de doodstraf wil invoeren voor praktiserende homoseksuelen.

‘De regering van Oeganda zou stappen moeten zetten om seks tussen homo’s en lesbiennes niet langer strafbaar te maken, maar in plaats daarvan willen ze hen executeren,’ zegt Joan Nyanyuki van Amnesty International. ‘Dit zal de homohaat en homofobie alleen maar verder aanwakkeren.’ Homoseksualiteit is al strafbaar in Oeganda. Je kunt er levenslang voor krijgen.

‘Dood-de-homo’s’-wet

De regering wilde enkele jaren geleden al de zogenoemde ‘Dood-de-homo’s’-wet invoeren, maar dat werd tegengehouden door het parlement.  Nu zou er wel een meerderheid voor de plannen zijn.

Groeiende anti-LHBTI-sentimenten

Op 5 oktober dit jaar stierf de homoseksuele Brian Wassa nadat er op hem was ingehakt. Volgens de organisatie Sexual Minorities Uganda (SMUG) is het de vierde LHBTI-er die de afgelopen drie maanden werd gedood. In die tijd wakkerde politici anti-LHBTI-sentimenten aan.

 

Lees meer over de vervolging van LHBTI-ers door de Oegandese regering.

Meer over dit onderwerp