Stella Nyanzi, academicus uit Oeganda
© Alamy Stock Photo

Ugandese activist dr. Stella Nyanzi: ‘bedankt, jullie acties gaven mij kracht’

Ruim drie maanden na haar voorwaardelijke vrijlating stuurde de Oegandese activist Dr Stella Nyanzi Amnesty een bericht. Ze heeft de afgelopen tijd nodig gehad om alles te laten bezinken. Sinds ze in het openbaar president Museveni en zijn vrouw opriep hun verkiezingsbelofte na te komen, staat ze te boek als criticaster van de overheid.

Gratis maandverband

Stella Nyanzi is docent op het Universitair Instituut voor Sociaal Onderzoek in Kampala. Op sociale media bekritiseerde ze de presidentsvrouw, die tevens minister van Sport en Onderwijs is, nadat deze had aangekondigd dat er geen geld beschikbaar zou komen om meisjes op school gratis maandverband te geven. Dit was een verkiezingsbelofte van haar man president Museveni ten tijde van zijn herverkiezing. Veel jonge meisjes missen onderwijs in de periode dat ze ongesteld zijn; vaak is er in het gezin geen geld om maandverband te kopen. Nadat de presidentsvrouw weigerde de meisjes te helpen, zette Nyanzi zelf een fondsenwervingscampagne op om geld in te zamelen voor maandverband. Enige tijd later werd ze gearresteerd. Na een maand gevangenschap kwam ze op borgtocht vrij.

‘Jullie acties gaven mij kracht’

Aan Amnesty schrijft Stella Nyanzi: ‘Ik wil jullie hartelijk bedanken voor de steun en solidariteit tijdens mijn moeilijke dagen in de gevangenis en de brede bekendheid die jullie aan mijn zaak hebben gegeven. Toen ik in de gevangenis het bericht kreeg dat er een spoedactie voor mij was uitgegaan, gaf me dit enorm veel kracht. Ik ben dankbaar dat jullie je uitspraken tegen mijn gevangenschap. Jullie gezamenlijke acties hebben ervoor gezorgd dat de details van mijn zaak bij een groter publiek bekend werden en verhoogde de druk op de autoriteiten van Oeganda om actie te ondernemen. Hartelijk dank daarvoor.’