De internationaal erkende regering van Jemen moet een einde maken aan de intimidatie en vervolging van journalisten in de gebieden die onder haar controle staan.
© AFP via Getty Images

Regering Jemen moet stoppen met het vervolgen van journalisten

De internationaal erkende regering van Jemen moet een einde maken aan de intimidatie en vervolging van journalisten in de gebieden die onder haar controle staan.

Justitie in Jemen heeft de afgelopen 7 maanden ten minste drie journalisten vervolgd omdat ze kritiek uitten op ambtenaren en openbare instellingen. Een vierde journalist werd gedagvaard voor ondervraging over een Facebook-bericht waarin hij kritiek had op de olieprijzen.

Journalisten als criminelen afgeschilderd

‘Journalisten mogen niet als criminelen worden behandeld alleen maar omdat ze kritiek hebben op overheidsinstellingen en werknemers’, zegt Diana Semaan van Amnesty International. ‘Deze journalisten deden gewoon hun werk en hun recht op vrije meningsuiting wordt beschermd door de internationale mensenrechtenwetgeving. De internationaal erkende regering van Jemen heeft de verantwoordelijkheid om de vrijheid van meningsuiting te respecteren en moet alle aanklachten tegen hen laten vallen.’

In de eerste helft van 2022 registreerde de Jemenitische journalistenvakbond elf aanvallen tegen journalisten en media, waaronder bedreigingen. Ook werden negen mensen gedetineerd en in zes gevallen was sprake van vervolging. Uit het rapport van de vakbond bleek dat de internationaal erkende regering verantwoordelijk was voor 23 schendingen, terwijl de feitelijke Houthi-machthebbers verantwoordelijk waren voor 16 schendingen.

‘Belediging’ is geen erkend misdrijf

De aanklachten waarmee ze te maken kregen, zijn onder meer het ‘beledigen’ van een ambtenaar, waarvoor tot 2 jaar gevangenisstraf kan worden opgelegd, het bespotten van militaire functionarissen, het beledigen van een symbool van de staat en het verstoren van de openbare orde.

Volgens het internationaal recht is ‘belediging’ geen erkend misdrijf en rechtvaardigt het geen beperking van de vrijheid van meningsuiting. Bovendien heeft het VN-Mensenrechtencomité verklaard dat ‘het enkele feit dat uitingen worden beschouwd als beledigend voor een publiek figuur niet voldoende is om het opleggen van straf te rechtvaardigen’.

Amnesty International is tegen wetten die belediging of minachting van staatshoofden of publieke figuren, het leger of andere openbare instellingen, vlaggen of symbolen verbieden, tenzij die uitingen aanzetten tot discriminatie, vijandigheid of geweld.

Amnesty’s oproep

De internationaal erkende regering van Jemen moet onmiddellijk een einde maken aan de intimidatie en vervolging van journalisten en hun recht op vrijheid van meningsuiting respecteren. De regering moet stoppen activisten en journalisten op te laten roepen voor verhoor door veiligheids- en militaire instanties. Ook moet een einde komen aan het misbruiken van wetgeving met betrekking tot laster en nationale veiligheid om critici te onderdrukken. De internationaal erkende regering moet ook de nationale wetgeving die het recht op vrijheid van meningsuiting inperkt in overeenstemming brengen met de internationale normen.

 

Lees hier het volledige Engelse nieuwsbericht.

 

Meer over dit onderwerp