Een lid van sharia-politie staat klaar voor het geven van openbare stokslagen in Atjeh
© © CHAIDEER MAHYUDDIN/AFP/Getty Images

Regering Atjeh moet bestraffing met stokslagen afschaffen

Regering Atjeh moet bestraffing met stokslagen afschaffen

In het Indonesische Atjeh zijn twee vrouwen veroordeeld tot zo’n honderd openbare stokslagen omdat ze online seks verkochten.

‘Het afranselen van mensen is een wrede en onmenselijke praktijk die leidt tot zowel psychische als fysieke trauma’s,’ zegt Usman Hamid van Amnesty International. ‘Openbare geseling komt helaas vaker voor in Atjeh. We roepen de autoriteiten van Atjeh op om alle wetten die stokslagen toestaan in te trekken.’

Openbare stokslagen

Ten overstaan van tientallen toeschouwers kregen de twee vrouwen de stokslagen toegediend nadat ze schuldig bevonden waren aan het online verkopen van seks. Dat is verboden volgens het Islamitische Wetboek van Strafrecht in Atjeh, de Qanun Jinayah. De vrouwen werden in maart 2020 gearresteerd, samen met vijf andere sekswerkers. Die vijf kunnen ook met stokslagen bestraft worden als ze schuldig worden bevonden.

Amnesty: verbied bestraffing met stokslagen

De centrale regering van Indonesië mag niet stilzwijgend toekijken. Het veroordelen van het bestraffen met stokslagen is echter niet afdoende. Amnesty roept de Indonesische regering op om alle wettelijke regels die in strijd zijn met internationale wetgeving in te trekken. Ook moet de regering alle regels intrekken die sekswerk strafbaar stellen en sekswerkers wettelijke bescherming tegen intimidatie geven.

Sharia

Amnesty Indonesië documenteerde tot nu toe in 2020 in Atjeh 37 veroordelingen tot stokslagen voor 173 mensen. Allen werden schuldig bevonden aan het overtreden van de Qanun. De meesten werden veroordeeld vanwege khalwat (liefdevol contact met een ongehuwd persoon) en ikhtilat (intimiteit).

Atjeh is de enige Indonesische provincie met een moslimmeerderheid waar de islamitische sharia-wetgeving geldt. Volgens de sharia zijn onder meer seks tussen mensen van hetzelfde geslacht en seksuele relaties buiten het huwelijk verboden, evenals het drinken van alcohol, gokken en het ‘samenzijn met iemand van het andere geslacht die geen echtgenoot of familielid is’.