De Russische Elena Milashina, journalist van de krant Novaya Gazeta, is met de dood bedreigd door de Tsjetsjeense president Ramzan Kadyrov.
© Caucasian Knot

President Tsjetsjenië bedreigt journalist met de dood

President Tsjetsjenië bedreigt journalist met de dood

De Russische Elena Milashina, journalist van de krant Novaya Gazeta, is met de dood bedreigd door de Tsjetsjeense president Ramzan Kadyrov. Dat gebeurde nadat ze een kritisch artikel had gepubliceerd over de aanpak van de coronacrisis in de Russische deelrepubliek.

Kadyrov gaf uitgebreid commentaar op het artikel en publiceerde een verontrustende video op Instagram waarin hij Novaya Gazeta en de journalisten die ervoor werken als ‘marionetten van het Westen’ bestempelde. Op 15 april gaf de openbaar aanklager opdracht aan Novaya Gazeta om Milashina’s artikel van de website van de krant te verwijderen omdat het ‘valse informatie’ zou verspreiden. Er werd niet toegelicht wat onjuist was in het artikel.

‘Onmensen stoppen’

De Tsjetsjeense president deed een beroep op het Kremlin en de Federale Veiligheidsdienst (FSB) om ‘die onmensen te stoppen die onze mensen provoceren’. Hij voegde daaraan toe: ‘We hebben er genoeg van! Als je wilt dat we een misdaad plegen en criminelen worden, vertel het ons dan! Een van ons zal de last van deze verantwoordelijkheid op zich nemen en de door de wet voorgeschreven straf ondergaan. Hij zal enige tijd in de gevangenis doorbrengen, maar zal (uiteindelijk) vrij zijn. Probeer ons niet te veranderen in criminelen, moordenaars…’

Al eerder bedreigd

Het is niet de eerste keer dat Milashina wordt bedreigd. Op 6 februari 2020 werden zij en advocaat Marina Dubrovina geslagen in een hotel. Het onderzoek naar de aanval is stopgezet. Videobeelden zouden zijn ‘kwijtgeraakt’ en geen van de daders is vervolgd. In de video refereert Kadyrov ook aan deze aanval die hij afdoet als ‘vandalisme’. Hij beweert dat er ‘geen enkele getuige van is en geen snippertje bewijs’.

Rusland: niets ‘ongebruikelijks’

Volgens de perschef van de Russische president Poetin was er niets ‘ongebruikelijks’ of ‘illegaal’ aan de oproep van Kadyrov om ‘deze onmensen te stoppen’. Ook Kadyrovs opmerking om zijn eigen methode te gebruiken en hier de verantwoordelijkheid voor te nemen, keurde hij niet af.

Amnesty’s oproep

‘De Russische autoriteiten moeten onmiddellijk een einde maken aan de dreigementen en aanvallen op journalisten en mensenrechtenverdedigers in Tsjetsjenië,’ zegt Natalia Prilutskaya van Amnesty International. ‘Alle meldingen van schendingen van de mensenrechten in de regio moeten onafhankelijk onderzocht worden.’