Pegasus-project: enorm data-lek onthult dat spyware van Israëlische NSO Group werd gebruikt om activisten, journalisten en politieke leiders wereldwijd op de korrel te nemen
© Forbidden Stories

Politie Israël ‘gebruikt spyware van NSO Group tegen burgers’

In de Israëlische krant Calcalist (C-Tech) verscheen vandaag een bericht dat de Israëlische politie Pegasus-spyware van de NSO Group heeft gebruikt tegen Israëlische burgers.

‘Deze belangrijke onthulling moet, indien het klopt, tot een serieuze reactie leiden, zowel in Israël als elders ter wereld’, zegt Gill Naveh van de Israëlische Amnesty-sectie. ‘Hoewel het nieuws niet als een verrassing komt, zijn de details schokkend en geven ze aanleiding tot grote bezorgdheid.’

Niemand veilig voor spyware Pegasus

‘Zoals Amnesty International eerder documenteerde, is niemand veilig voor Pegasus-spyware. Deze onthullingen zijn een verder bewijs dat journalisten, politici, advocaten, activisten en mensenrechtenverdedigers allemaal gevaar lopen  in het geheim in de gaten te worden gehouden. We moeten degenen die al jarenlang volhouden dat Pegasus alleen wordt gebruikt tegen ‘legitieme doelen’ buiten Israël niet geloven. Misbruik van dit cyberwapen is op geen enkele manier te voorkomen’, zegt Naveh.

Snel goede regelgeving nodig

De cybersurveillance-industrie moet strenger worden gecontroleerd, en dat geldt ook voor de gehele Israëlische veiligheidsindustrie. Deze onthullingen tonen nogmaals aan waarom er dringend behoefte aan is dat regeringen er serieus werk van maken om een einde te maken aan elke vorm van toezicht te die de mensenrechten schendt. Ook tonen zij de noodzaak van een wereldwijd moratorium op de export, verkoop, overdracht en het gebruik van bewakingsapparatuur. Dat moratorium moet gelden totdat er goede regelgeving is die voldoet aan de mensenrechten.

 

Meer over dit onderwerp