Máxima Acuña uit Peru
© Raúl García Pereira / Amnistía Internacional

Peru: mensenrechtenverdediger Máxima Acuña in het gelijk gesteld

Met een uitspraak van het hooggerechtshof van Peru is een einde gekomen aan de rechtszaak tegen mensenrechtenverdediger Máxima Acuña. Er liep een zaak tegen haar omdat ze weigerde haar grond af te staan aan een mijnbouwbedrijf.

Een van ’s werelds grootste mijnbouwbedrijven, Yanacocha, wilde op haar grond goud en koper delven. Máxima Acuña weigerde echter haar grond af te staan, omdat het mijnafval de meren in de omgeving ernstig zou vervuilen. Hierdoor zou de watervoorziening en het leefmilieu van duizenden mensen ernstig worden aangepast. Yanacocha beschuldigde Acuña er vervolgens van niet de rechtmatige eigenaar van de grond te zijn.

Oneigenlijk gebruik rechtssysteem

Het komt in Peru vaker voor dat mensen die voor hun grondrechten opkomen van een strafbaar feit worden beschuldigd, hoewel daarvoor bewijs ontbreekt. Vervolgens wordt een rechtszaak begonnen om deze mensenrechtenverdedigers fysiek, emotioneel en financieel uit te putten en zwart te maken.

Ook in de zaak tegen Máxima Acuña besloot de openbaar aanklager het proces voort te zetten, ook al was er geen bewijs dat zij het land onrechtmatig in gebruik had of dat zij geweld had gebruikt. Wat de verdediging van Acuña lastig maakte, was dat zij gestigmatiseerd was: er waren valse geruchten verspreid dat zij haar mensenrechtenwerk gebruikte om zich te verrijken. Mijnbouwbedrijf Yanacocha versterkte het negatieve beeld door haar te beschuldigen van landbezetting.

Amnesty is van mening dat het besluit om de zaak voort te zetten een tactiek is om Acuña te intimideren en haar mensenrechtenwerk te belemmeren. Dit is een oneigenlijk gebruik van het rechtssysteem.

Actie voor Acuña tijden Schrijfmarathon 2016

Na bijna vijf jaar juridisch getouwtrek is de zaak nu gesloten. Amnesty International voerde tijdens de Schrijfmarathon 2016 wereldwijd actie voor Acuña. De Peruaanse regering werd opgeroepen haar te beschermen en te voorkomen dat zij haar grond zou moeten verlaten. Máxima Acuña kreeg in februari dit jaar uit Amnesty-medewerkers meer dan 150.000 steunbetuigingen overhandigd.

Meer over dit onderwerp