Een dolblije Máxima Acuna met de postzakken vol brieven van iedereen die voor haar heeft geschreven tijdens de Schrijfmarathon
© Amnesty International

Máxima Acuña uit Peru dolblij met brieven Schrijfmarathon

Eergisteren bezochten Amnesty-medewerkers Máxima Acuña uit Peru, om haar alle kaarten en brieven te overhandigen die tijdens de Schrijfmarathon voor haar geschreven zijn. Máxima wordt bedreigd door een groot mijnbouwbedrijf dat op haar terrein goud wil winnen.

Het was een erg emotioneel bezoek. Máxima was ontzettend blij met alle steun die ze uit de hele wereld ontvangt: ‘Ik bedank jullie met mijn hele hart voor alle brieven die jullie me gestuurd hebben. Jullie geven me de moed om door te vechten. Ik vraag jullie om te blijven helpen om gerechtigheid te zoeken, zodat ik in vrede en rust verder kan leven.’

De Peruaanse minister van Justitie en Mensenrechten was ook aanwezig. Hij deed enkele concrete toezeggingen om Máxima en haar familie te beschermen.

Ik bedank jullie met heel mijn hart voor alle brieven die jullie me gestuurd hebben. Jullie geven me de moed om door te vechten.

Intimidaties en geweld

Tijdens de Schrijfmarathon in december 2016 hebben we voor Máxima actie gevoerd, omdat ze bedreigd wordt door een groot mijnbouwbedrijf dat op haar terrein goud wil winnen. Máxima en haar gezin weigeren te vertrekken, tot woede van het bedrijf. Sindsdien is het gezin het mikpunt van het mijnbouwbedrijf én van de politie. Geweld wordt daarbij niet geschuwd: Máxima en haar dochter werden hard geslagen, hun oogst werd vernield en hun hond werd de keel doorgesneden.