Palestijnse vlag

Palestina: Amnesty-onderzoeker mishandeld door leden veiligheidstroepen

Tijdens protesten in Ramallah in de Gazastrook op woensdagavond 13 juni zijn talloze demonstranten en toeschouwers opgepakt, onder wie Amnesty-onderzoeker Laith Abu Zeyad.

De vreedzame demonstranten protesteerden tegen de sancties die de Palestijnse autoriteiten namen tegen de bewoners van de Gazastrook, zoals loonsverlaging voor overheidspersoneel. Leden van de Palestijnse veiligheidstroepen, van wie velen in burger waren, vielen de demonstraten aan en arresteerden tientallen van hen. Tijdens hun detentie werden zij geslagen. Amnesty’s medewerker Laith Abu Zayed was aanwezig om de protesten te monitoren.

Topje van de ijsberg

‘Laith Abu Zayed werd enkele uren door de politie gevangengehouden. Tijdens zijn detentie werd hij hard geslagen. Na zijn vrijlating verklaarde Abu Zayed dat hij achttien andere gedetineerden had gezien die eveneens mishandeld zijn. Zijn verklaring onthult slechts het topje van de ijsberg gezien het buitensporige geweld en de martelingen waaraan de leden van de Palestijnse veiligheidstroepen zich schuldig maakten. We vragen een onafhankelijk onderzoek naar de gewelddadigheden en berechting van de daders’, zegt Philip Luther, Amnesty’s onderzoeker in het Midden-Oosten en Noord-Afrika. ‘Palestina is partij bij de belangrijkste mensenrechtenverdragen, wat de autoriteiten verplicht de mensenrechten te respecteren.’

Achtergrond

In Gaza is een machtsstrijd gaande tussen de door Fatah gesteunde Palestijnse regering en Hamas die na verkiezinge in Gaza aan de macht kwam. Een groep Palestijnse activisten begon eerder een campagne waarin de regering van Palestina werd opgeroepen de sancties die gelden voor de Gazastrook op te heffen. Deze sancties bestonden onder meer uit loonsverlaging voor 63.000 mensen in dienst van de overheid, de weigering de elektriciteitsrekening te betalen, aanmerkelijk minder steun voor het ministerie van Gezondheidszorg in Gaza, en verlaging van het aantal vergunningen voor patiënten om de Gazastrook te verlaten.