Afghaanse vluchtelingen in Pakistan.
© Amnesty International

Pakistan moet Afghaanse vluchtelingen niet uitzetten

De Pakistaanse autoriteiten hebben alle ongeregistreerde Afghaanse vluchtelingen in het land opdracht gegeven Pakistan voor november 2023 te verlaten.

‘Afghanen in Pakistan zijn op de vlucht voor vervolging door de Taliban’, zegt Nadia Rahman van Amnesty International. ‘Ze leven in onzekerheid en moeten zware processen door om als vluchteling in Pakistan te worden geregistreerd, of moeten lang wachten om naar een ander land overgebracht te worden. Een gedwongen terugkeer naar Afghanistan kan hen in ernstig gevaar brengen.’

‘Afghanen in Pakistan hebben dringend behoefte aan meer steun. De hindernissen en vertragingen die ze tegenkomen bij de registratie als vluchteling in een derde land, hebben hen in een niemandsland doen belanden, en maken hen erg kwetsbaar voor intimidatie en stigmatisering.’

Amnesty’s oproep

Amnesty International roept de Pakistaanse autoriteiten op om zijn historische steun aan Afghaanse vluchtelingen voort te zetten, door ervoor te zorgen dat ze in waardigheid kunnen leven zonder angst om naar Afghanistan te worden gedeporteerd, waar ze worden vervolgd door de Taliban.

Amnesty International herhaalt ook haar oproepen aan de VN-Vluchtelingenorganisatie UNHCR om de registratie en behandeling te versnellen van aanvragen van Afghanen die internationale bescherming zoeken in Pakistan; aan de Pakistaanse autoriteiten om de intimidatie en arrestaties van Afghaanse vluchtelingen te stoppen; en aan derde landen die Afghanen herhuisvesting aanbieden om het verstrekken van visa aan hen te versnellen. De internationale gemeenschap moet onmiddellijk in actie komen om haar eerdere beloften van het bieden van bescherming aan mensen die vervolging ontvluchten in Afghanistan waar te maken.

Achtergrond

Op dinsdag 3 oktober kondigde de Pakistaanse minister van Binnenlandse Zaken, Sarfraz Bugti, aan ‘illegale immigranten’ aan te pakken. Onder hen Afghanen die in Pakistan zijn. De afgelopen jaren zijn veel Afghanen naar Pakistan gevlucht die in angst leven voor vervolging na de machtsovername door de Taliban in Afghanistan in august 2021. Daar lopen ze risico willekeurig gearresteerd te worden, vastgezet te worden en bedreigd met deportatie. Vanwege de grote vertragingen bij de registratie van vluchtelingen, hebben de meeste Afghanen geen Bewijs van Registratie (Proof of Registration, PoR) of een Afghaanse Burgerkaart (Afghan Citizen Card), wat nodig is voor een legaal verblijf in Pakistan. Veel Afghanen kwamen aan in Pakistan met gewone visa, die sindsdien zijn verstreken.

Amnesty International deed al eerder onderzoek naar het lastigvallen van Afghaanse vluchtelingen in Pakistan.

Na de machtsovername door de Taliban gaf de UNHCR het advies aan Afghanen die buiten hun land waren om niet terug te keren. Volgens de UNHCR zijn er meer dan 3,7 miljoen Afghanen in Pakistan, die Afghanistan voor zowel economische als politieke redenen zijn ontvlucht. Slechts 1,4 miljoen van hen staan officieel geregistreerd.

In december 2022 kaartte Amnesty International haar zorgen aan over de situatie van Afghaanse asielzoekers en vluchtelingen bij de Regering van de Islamitische Republiek Pakistan.

Meer over dit onderwerp