Militaire politie in Brazilie
© 2014 Getty Images

Ondanks coronacrisis gaan dodelijke politieoperaties in Brazilië door

Terwijl het aantal coronadoden sterk blijft stijgen in Brazilië, gaan ook zeer dodelijke politieoperaties nog steeds door. Afgelopen vrijdag schoot de politie dertien mensen dood en afgelopen maandag de veertienjarige jongen João Pedro Mattos Pinto. Te midden van deze pandemie zou de overheid alle energie moeten stoppen in het beschermen en redden van levens. In plaats daarvan zorgt de politie voor alleen maar meer dreiging en geweld. Amnesty roept de Braziliaanse regering op de corona-epidemie serieus te nemen en maatregelen te treffen om de gezondheid van alle burgers te beschermen en hen niet in groter gevaar te brengen.

De dodelijke slachtoffers waren inwoners van de sloppenwijken, een groep die extra hard wordt geraakt door de corona-epidemie. Vaak leven zij dicht op elkaar onder slechte omstandigheden, waardoor afstand houden en effectieve hygiënische maatregelen treffen onmogelijk is. Net als andere kwetsbare groepen, zoals bewoners van de Amazone of mensen uit de Afro-Braziliaanse gemeenschap, hebben zij onvoldoende toegang tot beschermingsmiddelen, medische hulp, en steun om het hoofd boven water te kunnen houden. In plaats van het veroorzaken van meer sterfgevallen en gevaar voor deze inwoners, moet de overheid meer specifieke maatregelen treffen om hen beter te beschermen

Hoog aantal slachtoffers door politiegeweld

Brazilië is van de landen die het hoogst scoort op doden door politiegeweld wereldwijd. Een aanzienlijk deel van het totale aantal moorden in Brazilië is aan politiegeweld toe schrijven. Volgens Amnesty zou de politie alleen operaties moeten uitvoeren waarbij ze proportioneel geweld toepast en waarbij ze kan garanderen dat onschuldige burgers en omwonenden niet in gevaar worden gebracht.

Zwaar getroffen

Brazilië is zeer zwaar getroffen door de corona-epidemie. Gisteren was er de grootste toename in aantal coronaslachtoffers, met 1179 nieuwe doden in één dag. Tot nu toe heeft de corona-epidemie minstens 17.971 mensen het leven gekost.

Meer over dit onderwerp