Oegandese schrijver en activist Kakwenza Rukirabashaija zwaar gemarteld

Goed nieuws: Oegandese schrijver in Duitsland voor behandeling na marteling

Goed nieuws: Oegandese schrijver in Duitsland voor behandeling na marteling

De Oegandese schrijver en activist Kakwenza Rukirabashaija heeft zijn land mogen verlaten en is nu veilig in Duitsland. Daar wordt hij behandeld aan zijn verwondingen die hij opliep nadat hij tijdens zijn detentie werd gemarteld.

Op 28 december 2021 werd Kakwenza Rukirabashaija gearresteerd vanwege een Twitterbericht. Daarin uitte hij kritiek op de zoon van de president van Oeganda. Tijdens de eerste twee weken van zijn detentie is hij gemarteld en had hij geen toegang tot een advocaat of zijn familie. Hij werd aangeklaagd vanwege ‘beledigende communicatie’.

Al eerder opgepakt

Rukirabashaija werd in 2021 al twee keer eerder opgepakt vanwege zijn boeken waarin hij zich kritisch uitliet over de Oegandese president Museveni van Oeganda. Steeds vaker valt de Oegandese regering critici lastig door ze willekeurig op te pakken en vast te zetten. Op 25 januari 2022 kwam Rukirabashaija op borg vrij. Hij kreeg toen wel een reisverbod van 6 maanden en het werd hem verboden om met de media te praten over zijn rechtszaak.