© Maxim Shipenkov/Pool Photo via AP

Nieuwe bundel over mensenrechten in een rechtsstaat onder druk

In landen als Hongarije en Polen hebben politieke leiders steeds minder respect voor de rechtsstaat en burgerlijke vrijheden. Regeringen komen via verkiezingen aan de macht om vervolgens de fundamentele rechten en vrijheden van hun burgers te beperken. Zo ontstaan onvrije democratieën, waarin ook mensenrechtenorganisaties, onafhankelijke media en sommige staatsinstellingen onder druk komen te staan.

In de bundel ‘Will human rights survive illiberal democracy?’ wordt besproken hoe en waarom onvrije democratieën tot stand komen en wat dit betekent voor de bescherming en de bevordering van mensenrechten. De auteurs analyseren de huidige draai die gemaakt wordt in verschillende landen naar illiberalism en bespreken hoe overheden en niet-gouvernementele organisaties hierop kunnen reageren.

Met bijdragen van onder meer Arch Puddington (Freedom House), Eszter Zalan (EUobserver), Sasha Polakow-Suransky (Open Society Foundations en voormalig redacteur van de New York Times en Foreign Affairs), Steve Crawshaw (Amnesty International) en Robert Dekker, Tineke Cleiren en Ernst Hirsch Ballin (Commissie Mensenrechten van de Adviesraad Internationale Vraagstukken).

Deze en andere Engelstalige bundels uit de reeks Changing Perspectives on Human Rights zijn gratis te downloaden op de website van Strategische Verkenningen.