Amnesty Nepal

Nepal: laat Amnesty-activisten vrij (update)

De autoriteiten van Nepal hebben leden en supporters van Amnesty International opgepakt nadat zij protesteerden voor de ambassade van India. Amnesty roept de autoriteiten op de demonstranten onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrij te laten.

Update

De medewerkers, leden van het bestuur van Amnesty Nepal en Amnesty-supporters zijn  inmiddels weer vrijgelaten.

 

Zeker dertig mensen – onder wie medewerkers, leden van het bestuur van Amnesty Nepal en Amnesty-supporters – werden vastgezet nadat ze protesteerden tegen de onderdrukking van maatschappelijke organisaties in India. Eind oktober werd het Amnesty-kantoor in India binnengevallen in een poging de activiteiten van de organisatie lam te leggen.

Schending recht op vreedzame demonstratie

‘De Nepalese autoriteiten gebruiken dezelfde onderdrukkende middelen waartegen de Amnesty-supporters juist demonstreerden. Ze waren daar om hun solidariteit te betuigen met hun collega’s in India en om de Indiase regering op te roepen om een einde te maken aan het onderdrukken van de mensenrechten. Door het recht op vrijheid van vreedzame demonstratie te schenden, laten de autoriteiten van Nepal zien dat ook in hun land de mensenrechten onder vuur liggen’, zegt Biraj Patnaik van Amnesty International.

Achtergrond

Op 25 oktober 2018 werd het Amnesty-kantoor in Bengaluru (India) binnengevallen. De inval duurde tien uur. De staf van Amnesty India mocht niet vertrekken en het was hun niet toegestaan hun laptops en telefoons te gebruiken. Ook mochten ze geen contact met familie opnemen.

Meteen na de inval begon een lastercampagne op sociale media en regeringsgezinde media die al lange tijd tegen de campagnes van Amnesty India zijn gekant. Sommige media beweerden inzage te hebben in geheime regeringsstukken die het werk van Amnesty India als een web vol intriges bestempelen.

Amnesty roept onder meer met een petitie de Indiase premier Modi op het werk van Amnesty niet te belemmeren.

Meer over dit onderwerp