De gevangengezette journalist Amade Abubacar krijgt in Mozambique niet de medische zorg die hij nodig heeft
© Amade Abubacar's family

Mozambique: zieke journalist in gevangenis medische zorg ontzegd

Mozambique: zieke journalist in gevangenis medische zorg ontzegd

In Mozambique krijgt de ernstig zieke journalist Amade Abubacar niet de medische zorg die hij nodig heeft. De journalist werd op 5 januari 2019 gearresteerd vanwege het vastleggen van dodelijke aanvallen op burgers door gewapende groeperingen.

‘Beweringen dat Amade Abubacar wordt mishandeld en geen medische behandeling krijgt, moeten grondig onderzocht worden’, zegt Deprose Muchena van Amnesty International. ‘Hij zit in de gevangenis omdat hij zijn werk als journalist uitvoerde. De Mozambikaanse autoriteiten moeten Abubacar aanklagen vanwege een strafbaar feit of hem onmiddellijk vrijlaten en hem ongestoord zijn werk laten doen.’

Abubacar mogelijk gemarteld

Amnesty beschikt over betrouwbare informatie over de slechte gezondheidstoestand van Abubacar. Muchena: ‘We vrezen dat Amade’s gezondheidstoestand kritiek is en dat zijn leven gevaar loopt.’

Op 25 januari bezochten vertegenwoordigers van de Mozambikaanse Orde van Advocaten samen met zijn advocaat Amede Ababucar in de gevangenis. Hij mocht de vertegenwoordigers alleen onder toezicht van de gevangenisautoriteiten spreken. Ababucar vertelde hen dat hij door militairen is mishandeld, onder meer door fysiek geweld. Ook werd hij gedwongen te slapen met handboeien om en werd hem eten geweigerd. Volgens Amnesty is dit een vorm van een wrede, onmenselijke straf en mogelijk marteling.

Meer journalisten vast na toegenomen geweld

Radiojournalist Abubacar werd gearresteerd nadat hij verslag deed van dodelijke aanvallen van gewapende groeperingen. Sinds oktober 2017 namen die aanvallen, die worden toegeschreven aan de lokale groep Al-Shabab, in hevigheid toe. Meer dan honderd burgers werden gedood en honderden mensen ontvluchten hun huis. Om media-aandacht over de aanvallen tegen te gaan, zijn journalisten die hierover berichtten willekeurig gevangengezet.

Amnesty beschouwt Amade Abubacar als gewetensgevangene en roept op tot zijn onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating.