Persvrijheid in Mozambique onderdrukt

Mozambique: exorbitante prijs voor perskaart is grote inperking mediavrijheid

Mozambique: exorbitante prijs voor perskaart is grote inperking mediavrijheid

De autoriteiten van Mozambique gaan journalisten een enorm hoge prijs vragen voor het verkrijgen van een accreditatie. Naar verwachting zullen buitenlandse correspondenten zo’n 7.600 euro per jaar moeten betalen om over het land te mogen berichten. Voor lokale freelancers bedragen de kosten meer dan 450 euro.

De maatregel is een grote aanslag op de persvrijheid. De nieuwe prijzen voor een perskaart zullen tot gevolg hebben dat media veel minder over Mozambique publiceren. Hierdoor blijft de bevolking verstoken van informatie. Dit is een inperking van de vrije meningsuiting. Het recht op vrijheid van meningsuiting betekent niet alleen dat je mag uitkomen voor je mening, maar ook dat je informatie kunt verzamelen, zodat je je ergens een mening over kunt vormen.

Ook radiozender gedupeerd

Nieuwe nationale radiozenders zijn gedwongen ruim 30 duizend euro te betalen voor een licentie. Daar bovenop komen nog de jaarlijkse bijdragen op de licentie te vernieuwen. De radio is een van de belangrijkste informatiebronnen voor Mozambikanen, met name is de afgelegen gebieden waar informatie schaars is.

Inperken persvrijheid slecht voor ontwikkeling

‘De geschiedenis wees uit dat het respecteren van de persvrijheid een positieve invloed heeft op de ontwikkeling van een land. Nu zulke extreme bedragen voor een accreditatie worden gevraagd, heeft dat ernstige gevolgen voor de samenleving en de ontwikkeling van het land’, zegt Deprose Muchena van Amnesty International.

Naar verwachting zullen de nieuwe regels eind augustus ingaan.