Vlag Libië

Militaire rechtbanken in Libië berechten burgers in schijnprocessen

Militaire rechtbanken in Libië berechten burgers in schijnprocessen

Militaire rechtbanken in het oosten van Libië hebben honderden burgers berecht in geheime en uiterst oneerlijke processen, die erop gericht zijn om echte en vermeende tegenstanders en critici van de Libyan Arab Armed Forces (LAAF) en daarmee gelieerde gewapende groeperingen te straffen. Veel veroordeelden werden tijdens hun voorarrest gemarteld.

Tussen 2018 en 2021 werden minstens 22 mensen ter dood veroordeeld en kregen honderden anderen een gevangenisstraf opgelegd. Onder de veroordeelden zijn twee journalisten, een groep vreedzame demonstranten en tientallen anderen die opkwamen voor de mensenrechten of op sociale media kritiek hadden op de LAAF en verwante gewapende groeperingen. Die maken nog steeds de dienst uit in Oost-Libië, hoewel er sinds 10 maart van dit jaar officieel een eenheidsregering in Libië is.

Waterboarding

Voormalige gevangenen vertelden Amnesty International over de vele vormen van slechte behandeling Bekijk ook: Het uitgebreide Engelstalige nieuwsbericht . Mensen werden ontvoerd en zaten soms wel drie jaar vast voor hun zaak eindelijk door de militaire aanklager werd behandeld, zaten tot 20 maanden opgesloten zonder contact met de buitenwereld, en werden geslagen, bedreigd en gewaterboard. Sommigen zeiden dat ze “bekentenissen” hadden moeten tekenen voor misdrijven die ze niet hadden gepleegd.

Oneerlijke processen

‘Militaire rechtbanken die burgers berechten schenden de internationale en regionale standaarden en zijn per definitie onrechtvaardig,’ zegt Diana Eltahawy van Amnesty International. ‘In het oosten van Libië vinden deze rechtszaken in het geheim plaats en soms zijn advocaten en de verdachten zelf er niet bij aanwezig, waardoor er niet eens de schijn van rechtvaardigheid word gewekt. De nieuwe Regering van Nationale Eenheid moet onmiddellijk een eind maken aan deze praktijken en onderzoek laten doen naar gevallen van marteling en andere misdrijven van gewapende groeperingen.’

Alleen voor militairen

Internationale wetgeving schrijft voor dat militaire rechtbanken alleen ingezet mogen worden in zaken waarin militairen de militaire regels hebben geschonden. Burgers mogen niet voor militaire rechtbanken verschijnen, omdat de openbaar aanklagers en rechters militairen in actieve dienst zijn, die in een bevelsstructuur opereren. Ze zijn daarom niet onafhankelijk en onpartijdig.

 

Lees hier het volledige Engelse nieuwsbericht.