Solidariteitsactie voor ngo’s, april 2017. In de Hongaarse hoofdstad Budapest vormen activisten een hart.
© Gergo Toth

Meld je aan voor het studentensymposium over Hongarije

Mensenrechtenverdedigers in Hongarije hebben onze solidariteit nu hard nodig. Zij werken onder grote druk sinds de Fideszpartij van premier Orbán aan de macht is.

Orbán beperkt de vrijheid door de wetgeving aan te passen en creëert angst onder de bevolking met grote publiekscampagnes. Nu zijn partij opnieuw de verkiezingen heeft gewonnen, is het belangrijk om te zorgen dat Hongaarse mensenrechtenverdedigers hun werk kunnen blijven doen.

Amnesty voert campagne voor vrijheid van meningsuiting, vrijheid van vereniging en vrijheid van vergadering in Hongarije. Daarnaast zetten we ons in voor eerlijke rechtspraak en steunen we mensen die door de nieuwe wetten het zwaarst onder vuur liggen: activisten, journalisten, advocaten, kunstenaars, homoseksuelen.

Buitenlands geld

Een nieuwe wet – die nog niet in werking is getreden – maakt het verplicht voor maatschappelijke organisaties die meer dan  24.000 euro uit het buitenland ontvangen, zich te laten registreren. Ook moeten ze op al hun publicaties en hun website vermelden dat ze ‘met buitenlands geld gefinancierde organisaties’ zijn. Daarmee wordt de suggestie gewekt dat er sprake is van buitenlandse inmenging. Dat ondermijnt de geloofwaardigheid van de organisaties. Daardoor verliezen ze steun, wat ten koste gaat van de kwetsbare mensen voor wie zij opkomen. Amnesty Hongarije wil deze wet aanvechten en wil laten zien dat daarvoor steun is vanuit heel Europa.

Amnesty-symposium op 9 juni

Op 9 juni organiseert Amnesty in het Amnesty Huis een symposium voor studenten om de problematiek rondom Hongarije te bespreken.

Julia Ivan, directeur van Amnesty Hongarije, is aanwezig om de mensrenrechtensituatie in haar land te schetsen en te vertellen over de smaadcampagnes en de repressieve wetten waar ze mee te maken heeft. Studenten gaan ook aan de slag met een casestudy en een solidariteitsactie voor Hongarije.