Meer dan 20 deelnemers bij Wiki-A-Thon in Groningen

Op 14 april organiseerde de studentengroep van Amnesty International Groningen haar eerste Wiki-A-Thon-evenement en verwelkomde meer dan 20 deelnemers. Dit evenement werd georganiseerd vanwege de enorme ondervertegenwoordiging van vrouwenactivisten op Wikipedia.

Tijdens het evenement schreven vrijwilligers over 47 vrouwelijke activisten en mensenrechtenverdedigers. Deze vrouwen werden door Amnesty International en Wikimedia geselecteerd als vrouwen met een scala aan activisme dat bekend is binnen hun eigen invloedssfeer, maar niet zo wereldwijd bekend is.

Samenwerking met Wikimedia

Over het algemeen is Wikipedia een van de eerste bronnen waar iemand online kijkt om een vraag te beantwoorden of om algemene kennis te vinden. Vandaar uit klikken mensen door naar andere pagina’s op internet. Om die reden was het cruciaal om samen te werken met de Wikimedia Foundation en Wikipedia. Deze samenwerking was verhelderend en benadrukte het harde werk en de moeite die het kost om kennis gratis beschikbaar te maken voor iedereen.

Wikipedia-presentatie

De meeste aanwezigen en de commissieleden hadden nooit een Wikipedia-pagina gemaakt, dus het was een nieuwe leerervaring voor iedereen. Er werd een korte presentatie gegeven om ervoor te zorgen dat de deelnemers de nodige hulpmiddelen, tips en trucs kregen om artikelen te schrijven volgens de Wikipedia-normen. Onze Wikimedia-contacten waren ook tijdens het evenement aanwezig om te helpen en te instrueren, waardoor het proces gemakkelijk en naadloos verliep.

Het oorspronkelijke doel van het evenement was om pagina’s te maken en te vertalen naar het Nederlands, Engels en Duits. Door de diversiteit van onze deelnemers konden we zelfs Spaanse en Griekse vertalingen toevoegen!
Uiteindelijk zijn er 12 Wikipedia-artikelen gemaakt: vijf in het Duits, twee in het Grieks, drie in het Nederlands en twee in het Engels. Uit deze ervaring hebben we ontdekt dat kennis macht is. Deze kracht wordt versterkt wanneer de kennis wordt gevonden in een taal die eigen is aan elk individu. Het vermogen van deze vrouwen om te worden herkend in één van de meest toegankelijke platforms online, zal niet alleen helpen bij hun zichtbaarheid, maar kan ook het verschil maken voor andere vrouwen.