Protest in Lissabon tegen geweld tegen demonstranten in Rusland.
© Jorge Mantilla/NurPhoto

Meer dan 1.300 demonstranten opgepakt in Rusland na oproep tot mobilisatie

Na de oproep van de Russische president Poetin tot een gedeeltelijke mobilisatie om extra troepen in te zetten in Oekraïne, namen ten minste 1.386 mensen deel aan demonstraties in heel Rusland.

‘Terwijl Poetin probeert nieuwe troepen aan te voeren voor de invasie in Oekraïne, protesteren duizenden Russen door heel het land op vreedzame wijze tegen de mobilisatie en de oorlog’, zegt Denis Krivosheev van Amnesty International. ‘Ze laten hun stem horen, zelfs nu hun rechten op vrijheid van meningsuiting en vreedzame samenkomst worden onderdrukt, en nieuwe onderdrukkende wetten alle activiteiten tegen de oorlog strafbaar stellen.’

Vrije meningsuiting in het geding

Iedereen heeft het recht om vrijuit zijn mening te geven en vreedzaam te protesteren, ook over de Russische agressie tegen Oekraïne. Iedereen die is vastgezet uitsluitend vanwege vreedzame protesten tegen de mobilisatie en de oorlog moet onmiddellijk worden vrijgelaten. Ook moeten alle represailles tegen mensen met een afwijkende mening in Rusland stoppen.

De internationale gemeenschap moet meer doen om de Russische agressie tegen Oekraïne te beëindigen, en moet mensen steunen die vreedzaam demonstreren tegen de invasie of vanwege gewetensbezwaren weigeren deel te nemen aan het conflict.

Achtergrond

Tijdens de arrestaties heeft de politie buitensporig geweld gebruikt tegen de demonstranten, door hen te slaan met wapenstokken en nekklemmen toe te passen. In Sint-Petersburg liep een demonstrant een gebroken arm op na te zijn geslagen door de politie.

Volgens de onafhankelijke mensenrechtenorganisatie OVD-info overhandigde de politie dagvaardingen aan verschillende mannelijke gedetineerden in Moskou en Vorozneh in Centraal-Rusland om zich in te schrijven bij militaire rekruteringscentra. De gedetineerden lopen ook risico om vervolgd te worden.

Meer over dit onderwerp