Nawal Benaissa, Marokko
© ABDELLAH AZIZI

Marokko: veroordeling leider Rif-protesten bevestigd

Marokko: veroordeling leider Rif-protesten bevestigd

In Marokko heeft het Hof van Beroep de veroordeling van Nawal Benaissa bevestigd. Benaissa was een van de leiders van de protesten in het Rifgebied.

‘Deze uitspraak is een rechterlijke dwaling’, zegt Heba Morayef van Amnesty International. ‘Haar enige “misdrijf” was haar deelname aan vreedzame protesten waarin ze aandacht vroeg voor de rechten van de mensen in het Rifgebied. De Marokkaanse autoriteiten pakken Nawal Benaissa aan vanwege haar rol in de Hirak-protestbeweging. Met de veroordeling proberen ze anderen te intimideren die zich uit willen spreken. De autoriteiten moeten de veroordeling vernietigen en alle aanklachten tegen haar intrekken.’

Actie voor betere leefomstandigheden

Toen in 2016 protesten uitbraken in het achtergestelde Rifgebied in Marokko, besloot Nawal Ben Aissa zich aan te sluiten bij de strijd voor betere leefomstandigheden. Ze werd een van de bekendste gezichten van de Hirak-protestbeweging en daarmee slachtoffer van de dreigementen die volgden. In de zomer van 2017 werd Nawal vier keer opgepakt en urenlang vastgehouden. In februari 2018 kreeg ze een voorwaardelijke gevangenisstraf van 10 maanden. Die straf is nu bevestigd.

 

Lees meer over Nawal Benaissa.