Gay Pride in de Oekraiense hoofdstad Kiev
© Amnesty International

LHBTI-festival Oekraïne afgelast na aanval extreemrechts

Extreemrechtse en religieuze demonstranten hielden op 19 mei een LHBTI-festival in de Oekraïense stad Chernivtsi tegen. De politie hield zich niet aan de belofte het evenement te beschermen. Festivalbezoekers werd zo het recht op vreedzame bijeenkomst ontnomen.

Voor aanvang van het het jaarlijkse Equality festival verzamelde een groep extreemrechtse en conservatief-religieuze demonstranten zich bij het gebouw waar het festival zou plaatsvinden. Ze bedreigden de organisatoren en eisten dat ze het festival zouden aflassen. De politie liet een deel van de demonstranten het gebouw binnendringen. Daarna ontruimden de agenten het gebouw onmiddellijk en werd het festival afgelast. Er zou een bommelding zijn.

Organisatoren weggevoerd

Terwijl de organisatoren het gebouw verlieten, gooiden de demonstranten harde objecten naar hen, waaronder een hamer. De politie voerde de organisatoren af in een bus en bracht ze naar buiten de stad. Onderweg wisselden ze een paar keer van voertuig, omdat ze volgens de agenten misschien gevolgd waren en het gevaar nog niet voorbij was.

Politie biedt geen bescherming

Van tevoren wist de politie dat demonstranten van plan waren het festival te verstoren. Door daar geen maatregelen tegen te nemen, schond de politie het recht op vreedzame bijeenkomst en dat op vrije meningsuiting van de deelnemers van het festival. De lokale autoiteiten hebben nog niet publiekelijk gereageerd op het incident.

De Oekraïense autoriteiten moeten een onderzoek instellen naar het geweld van de demonstranten, het optreden van de politie en de bommelding waarvan sprake zou zijn (sommige organisatoren betwijfelen of er wel echt een melding was).

Meer over dit onderwerp