Vlag Kazachstan
© © Sara Yeomans

Kazachstan: activist vrijgelaten, maar aanklacht blijft

Kazachstan: activist vrijgelaten, maar aanklacht blijft

Op 5 mei oordeelde de commissie voor hoger beroep in Kazachstan dat Ardak Ashym moest worden vrijgelaten. De activist en blogger werd op 31 maart 2018 gedwongen opgenomen in een psychiatrische kliniek. Ze mocht de kliniek meteen verlaten.

Opgepakt na kritiek op regering

Op 15 maart deed de politie huiszoeking bij Ardak Ashym (52) naar aanleiding van kritische posts op sociale media over het regeringsbeleid. Ze werd beschuldigd van het ‘beledigen van een staatsambtenaar door het gebruik van massamedia’. Om wie het zou gaan, werd niet bekendgemaakt. De Kazachse autoriteiten gebruiken vaker vaag verwoorde juridische aanklachten om kritische stemmen te smoren.

Na een psychiatrisch onderzoek kreeg Ashym de diagnose ‘schizofrenie’. Als haar familie zou bekendmaken dat ze een geestelijke aandoening heeft, zou ze worden vrijgelaten. De familie weigerde echter en ontkende dat de activiste last had van psychische klachten.

Aanklacht blijft

Het strafrechtelijk onderzoek naar Ashyms uitlatingen op sociale media loopt nog. Ardak Ashym wordt nu beschuldigd van het ‘zaaien van verdeeldheid’. Haar zaak zal waarschijnlijk in juni worden behandeld. Ze kan een gevangenisstraf opgelegd krijgen variërend van twee tot zeven jaar.