Amnesty Benin
© © Amnesty International

Journalist Benin bedankt Amnesty-leden

Journalist Benin bedankt Amnesty-leden

In Benin is journalist Ignace Sossou vrijgekomen. Hij was in december 2018 tot 18 maanden cel en een boete veroordeeld. In mei dit jaar werd de straf teruggebracht tot 12 maanden waarvan 6 maanden voorwaardelijk. Op 24 juni 2020 zat zijn straf erop en mocht Sossou de gevangenis verlaten.

Sossou werd veroordeeld vanwege ‘intimidatie’. Dat gebeurde nadat hij in een tweet de openbaar aanklager had geciteerd.

Dankwoorden voor Amnesty-leden

Na zijn vrijlating bezocht Sossou het Amnesty-kantoor in Benin. Daar uitte hij zijn dankbaarheid voor de steun die hij van Amnesty en haar leden had ontvangen. ‘De acties van Amnesty en het mobiliseren van mensen voor mijn zaak hebben bijgedragen aan mijn vrijlating,’ zegt Sossou. ‘Toen ik in de gevangenis zat, liet mijn broertje krantenartikelen zien van de acties van Amnesty-leden. Dat gaf me kracht. Ik dank Amnesty International. Jullie waren er altijd voor mij, vanaf het begin.’

In Benin zijn ten minste zeventien journalisten, bloggers en activisten vervolgd op basis van een wet over digitale uitingen uit 2018. Sossou werd in augustus 2019 ook al vervolgd. Hij zou nepnieuws hebben gepubliceerd over belastingontduiking. Hij kreeg toen een maand voorwaardelijk en een boete.